Το επάγγελμα του μέλλοντος...
Ύστερα από δύο χρόνια, επιτέλους τα στοιχεία της απογραφής δημοσιοποιήθηκαν, με πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα να είναι προς εξαγωγή.
Το κυριότερο, η κορωνίδα της ρητορείας περί δημογραφικού προβλήματος που φαίνονται πλέον καθαρά οι συνέπειές του, είναι το γεγονός ότι οι ηλικιακές ομάδες άνω των 60 δείχνουν μια τάση ισχυρής αριθμητικής αύξησης.
Πιο συγκεκριμένα, η ηλικιακή ομάδα 60-69 αριθμεί, βάσει της απογραφής του 2021, 1.324.635 άτομα, αριθμός που αυξήθηκε κατά 16,8% σε σχέση με την απογραφή του 2011, οι ηλικίες 70-79 αριθμούν 996.037 άτομα, αριθμός που σημειώνει πτώση κατά 2,1% από το 2011, ενώ η ομάδα 80+ αποτελείται από 766.043 άτομα, αριθμός που παρουσιάζει μια ραγδαία αύξηση κατά 31,3% σε σχέση με το 2011.
Μια τέτοια, μάλλον δυσάρεστη, δημογραφική εξέλιξη, δείχνει το δρόμο για το ποιο θα είναι, με μεγάλη βεβαιότητα, το επάγγελμα που πρόκειται να γνωρίσει μεγάλη άνθηση στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, και αυτό δεν είναι άλλο από τη φροντίδα των ηλικιωμένων, με όλα τα συναφή επαγγέλματα.
Δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση αν στο μέλλον δούμε τις βάσεις των σχολών νοσηλευτικής να παρουσιάζουν μεγάλη άνοδο, ή να ανοίγουν νέα τμήματα ή και να προσφέρονται τέτοιες σπουδές από ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Με τις παρεχόμενες υπηρεσίες από τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων να φθίνουν διαρκώς, όπως δείχνουν και πολλές καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια, πρόκειται για έναν τομέα που σίγουρα θα γνωρίσει πιένες τα επόμενα χρόνια.
Με τα τρέχοντα στοιχεία είναι απολύτως βέβαιο πως αυτή η πρόβλεψη θα επαληθευτεί. Αυτό που σίγουρα πρέπει να γίνει, είναι να διασφαλιστεί η υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών αυτών των μονάδων, ώστε οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας που θα χρειαστεί να περάσουν τις μέρες τους εκεί, να απολαμβάνουν μια ζωή με φροντίδα και περίθαλψη όπως αρμόζει σε κάθε άνθρωπο οποιασδήποτε ηλικίας.