0.2% και 0.3% αντίστοιχα: Αλήθεια, πιστεύετε ακόμα πως τα εμβόλια είναι επικίνδυνα;

Το μεγάλο στοίχημα του εμβολιασμού: Οι ημερομηνίες - σταθμοί στην Ελλάδα

Καταρρίπτεται ο «μύθος»...

Είναι το μόνιμο επιχείρημα των αντιεμβολιαστών, αυτών που αρνούνται να κοιτάξουν την πραγματικότητα στα μάτια: «Τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού ανακαλύφθηκαν πάρα πολύ γρήγορα και ως εκ τούτου είναι επικίνδυνα για την υγεία μας. Δεν έχουν δοκιμαστεί καθόλου και δεν πρόκειται να ρισκάρουμε…»

Πέραν του γεγονότος πως τα σκευάσματα της Pfizer, της Moderna, της AstraZeneca, της J & J και το Sputnik V αποτελούν τα πιο «δοκιμασμένα» εμβόλια στην ιστορία της ανθρωπότητας και πέραν του ότι, παρά τις μεταλλάξεις, είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά (αποτρέπουν σε τεράστιο βαθμό την σοβαρή νόσηση και, συνεπακόλουθα, τον θάνατο), είναι και εξαιρετικά ασφαλή.

Οι σοβαρές παρενέργειες είναι πάρα, πάρα, πάρα πολύ σπάνιες και σαφέστατα πολύ λιγότερες από αντίστοιχες διαδεδομένων φαρμάκων και σκευασμάτων που κυκλοφορούν ευρέως στην αγορά (τα αντισυλληπτικά χάπια, φερ’ ειπείν, ή το εμβόλιο της γρίπης).

Αυτό ήρθε να επιβεβαιωθεί μ’ εκκωφαντικό τρόπο από πρόσφατη τεράστια διεθνή μελέτη για την αξιολόγηση των παρενεργειών από τα εμβόλια κατά του covid, που συνοψίζουν καθηγητές του ΕΚΠΑ και ο πρύτανης Θάνος Δημόπουλος.

Πιο συγκεκριμένα, 0ι ερευνητές αξιολόγησαν τους παράγοντες που μπορεί να σχετίζονται με την εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών μετά τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε μεταξύ 26ης Μαΐου 2020 και 19ης Μαΐου 2021 και συμπεριέλαβε εμβολιασθέντες με τουλάχιστον 1 δόση. Συνολικά συμπεριελήφθησαν δεδομένα από 19586 άτομα. Η διάμεση ηλικία ήταν τα 54 έτη (ηλικιακό εύρος 38 με 66 έτη), ενώ το 68.8% (13420 άτομα) ήταν γυναίκες.

Αλλεργική αντίδραση ή αναφυλαξία αναφέρθηκε σε 26 από τα 8680 άτομα (0.3%) μετά από την πρώτη δόση των εμβολίων mRNA ΒΝΤ162b2 (Pfizer/BioNTech) ή mRNA-1273 (Moderna), σε 27 από τα 11141 άτομα (0.2%) μετά από δύο δόσεις του BNT162b2 ή mRNA-1273 ή μία δόση του JNJ-78436735 (Johnson & Johnson).

Οι κυριότεροι παράγοντες που σχετίστηκαν με την εμφάνιση παρενεργειών ήταν ο αριθμός των δόσεων του εμβολίου (μεγαλύτερη πιθανότητα με περισσότερες δόσεις), το είδος του εμβολίου(μεγαλύτερη πιθανότητα με το mRNA-1273 συγκριτικά με το BNT162b2, και μεγαλύτερη πιθανότητα με το BNT162b2 συγκριτικά με το JNJ-78436735), η ηλικία (μεγαλύτερη πιθανότητα στους νεότερους), το φύλο (μεγαλύτερη πιθανότητα στις γυναίκες), καθώς και η προηγούμενη νόσος COVID-19 πριν τον εμβολιασμό.

Συμπερασματικά, η συγκεκριμένη μελέτη που συνέλεξε δεδομένα από την καθημερινή κλινική πρακτική έδειξε ότι οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων για τη COVID-19 ήταν σπάνιες. Οι δύο δόσεις των εμβολίων, το είδος του εμβολίου, η νεαρότερη ηλικία, το γυναικείο φύλο και το ατομικό ιστορικό COVID-19 πριν τον εμβολιασμό αναδείχθηκαν ως παράγοντες κινδύνου που αύξαναν τον κίνδυνο παρενεργειών.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.