Ανησυχία για την παρακεταμόλη: Οι παρενέργειες της αυξημένης κατανάλωσής της εν μέσω πανδημίας

Ανησυχία για την παρακεταμόλη: Οι παρενέργειες της αυξημένης κατανάλωσής της εν μέσω πανδημίας

Η αυξημένη χρήση της τους τελευταίους μήνες, προβληματίζει τους ειδικούς.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle η χρήση παρακεταμόλης δεν είναι εντελώς ακίνδυνη. «Η παρακεταμόλη μπορεί να βλάψει το συκώτι. Ειδικά στα παιδιά παρατηρείται συχνά υπερβολική χορήγησή της». Σύμφωνα με Γερμανό ειδικό αποφασιστικής σημασίας και στη χρήση παρακεταμόλης είναι η σωστή δοσολογία, διότι σε ορισμένες περιπτώσεις η υπερακατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ηπατικές βλάβες, μέχρι και ηπατική ανεπάρκεια.

Συχνά πολλοί άνθρωποι προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον πόνο δεν αρκούνται σε ένα δισκίο παρακεταμόλης. Εάν δεν περάσει άμεσα ο πόνος παίρνουν και δεύτερο. Το ότι τα πολλά αναλγητικά είναι και πιο αποτελεσματικά, αποτελεί εσφαλμένη αντίληψη. Επίσης μακροπρόθεσμα και η παρακεταμόλη μπορεί να προκαλέσει εθισμό. Σύμφωνα με τον Σβέφε η παρακεταμόλη επενεργεί στο κεντρικό νευρικό σύστημα, δηλαδή στον νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο – συγκεκριμένα στο κέντρο ελέγχου του πόνου. Η παρακεταμόλη ανακουφίζει από τον πόνο επειδή επιδρά στους υποδοχείς του σώματος.

Η παρακεταμόλη μπορεί να επιδράσει αρνητικά ακόμη και στον έλεγχο των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς προκαλώντας απάθεια, λέει ο Γερμανός ειδικός. «Με άλλα λόγια δεν μετέχεις ούτε θετικά ούτε αρνητικά απέναντι σε διάφορες καταστάσεις» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα της Deutsche Welle, σχετικά με την επίδραση της παρακεταμόλης στον ανθρώπινο ψυχισμό υπάρχει σειρά επιστημονικών μελετών, μια εκ των οποίων είναι του Πανεπιστημίου Οχάιο από το 2020. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή η παρακεταμόλη επηρεάζει τη λειτουργία της ανθρώπινης συνείδησης και μπορεί να επηρεάσει βραχυπρόθεσμα και τον χαρακτήρα.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.