Μετάλλαξη Όμικρον: Αυτοί διαθέτουν τα περισσότερα αντισώματα και δεν κινδυνεύουν

Τι έχει συζητηθεί στην επιτροπή για τα προνόμια των εμβολιασμένων

Τι δείχνουν οι πρώτες έρευνες.

H αφρικανική μετάλλαξη Όμικρον συνεχίζει την ανεξέλεγκτη διασπορά της στην Ευρώπη, προβληματίζοντας τις υγειονομικές επιτροπές που βλέπουν ένα τσουνάμι κρουσμάτων να απειλεί τα συστήματα υγείας, οδηγώντας αρκετές χώρες σε επιπλέον προληπτικά μέτρα τα οποία φτάνουν ως και το γενικό lockdown.

Η Ελλάδα δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση με την αύξηση των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών να φτάνει σε νέο ρεκόρ τα κρούσματα, τα οποία ξεπέρασαν τις 40.000 στο κλείσιμο του 2021.

Οι έρευνες για το νέο στέλεχος Όμικρον, με τις 32 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα, πολλές περισσότερες σε σχέση με αυτή του αρχικού ιού (Wuhan), συνεχίζονται με τα αποτελέσματα να προσπαθούν να δώσουν μία πρώτη εικόνα για τη μεταδοτικότητα, την ισχύ του όσον αφορά τις νοσηλείες που προκαλεί, αλλά και το πληθυσμιακό κομμάτι που διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό αντισωμάτων.

Το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό ως προς την αντιμετώπιση της νέας μετάλλαξης. Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine αναφέρεται πως τα περισσότερα αντισώματα έχουν όσοι έλαβαν τρεις δόσεις εμβολίου mRNA ή όσοι ανέρρωσαν από κορωνοϊό και στη συνέχεια εμβολιάστηκαν με mRNA εμβόλιο.

Αμέσως χαμηλότερα βρίσκονται οι πλήρως εμβολιασμένοι με εμβόλια δίχως mRNA τεχνολογία και πολύ χαμηλότερα όσοι έχουν αναρρώσει από κορωνοϊό αλλά δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.