Ο κύβος ερρίφθη: Αυτό είναι το μέτρο για τους λογαριασμούς ρεύματος που ανακοινώνει στη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης

Ο…δυσαρεστημένος: Ο πρωτοκλασάτος υπουργός που τελείωσε ο Κυριάκος χωρίς ούτε 1 τηλεφώνημα

Οι αποφάσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης

Έξι μέτρα που θα μπορέσουν ελαφρύνουν τα νοικοκυριά εν όψει του χειμώνα, αναμένεται βγάλει από τη «φαρέτρα» του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ σε περίπου τρεις εβδομάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται προσπάθεια από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ώστε να ισορροπήσει ανάμεσα στις αυξανόμενες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και ειδικά των ευάλωτων ομάδων που πλήττονται από την συνεχιζόμενη ακρίβεια στα τρόφιμα και την επιτακτική ανάγκη για δημοσιονομική πειθαρχία.

Ήδη, από την περασμένη εβδομάδα και ειδικά μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων από την εκτέλεση του προϋπολογισμού υπήρξαν δημοσιεύματα που έκαναν λόγω για νέο πακέτο στήριξης, κάτι που μάλλον επί του παρόντος δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, όπως τουλάχιστον ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που κλήθηκαν να σχολιάσουν τα εν λόγω δημοσιεύματα.

Το μέτρο για τους λογαριασμούς ρεύματος

Ποια είναι τα μέτρα που θα βρίσκονται στην φαρέτρα του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την άνοδό του στη ΔΕΘ:

  • Επέκταση του Market Pass για άλλους δύο μήνες, δηλαδή ως το τέλος του έτους. Σε λίγες ημέρες θα ανοίξει η πλατφόρμα για νέες αιτήσεις, θα τις κάνουν όσοι δεν είχαν κάνει πέρυσι και η πληρωμή που θα αφορά το διάστημα Αυγούστου – Οκτωβρίου θα γίνει πιθανότατα εφάπαξ στο τέλος του επομένου μήνα.
  • Νέο σύστημα για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Ένα σύστημα που θα είναι στοχευμένο και όχι οριζόντιο και θα αντικαταστήσει το υπάρχον. Τα αρμόδια υπουργεία, Οικονομικών και Ενέργειας εξετάζουν διάφορά σενάρια για παράταση του μηχανισμού μέχρι το τέλος του χρόνου, κάτι που θα προσφέρει κάποια σταθερότητα σε ενδεχόμενη αύξηση της χρηματιστηριακής τιμής.
  • Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και χορήγησή του σε περισσότερους, αφού η τιμή του πετρελαίου κίνησης, τείνει να είναι στα περυσινά επίπεδα.
  • Νέα χορήγηση της επιταγής ακρίβειας όπως και πέρυσι. Θα πρόκειται για μία νέα έκτακτη παροχή 200 – 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια άνεργους και εφόσον λάβει το «πράσινο φως» θα χορηγηθεί τα Χριστούγεννα. Πέρυσι είχε δοθεί σε 1,3 εκατομμύριο νοικοκυριά με το συνολικό ύψος του έφτασε τα 300 εκατ. ευρώ, έναντι 174 εκατ. ευρώ το 2021.
  • Επίδομα προσωπικής διαφοράς: Θα χορηγηθεί σε συνταξιούχους που δεν θα πάρουν αυξήσεις την 1η Ιανουαρίου του 2024.
  • Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ: Επέκταση έως τον Ιούνιο του 2024 των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, στις μεταφορές, στην εστίαση (καφές, μη αλκοολούχα ποτά) και στον πολιτισμό.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.