Μη αναστρέψιμο: Οι χώρες που μπήκαν σε lockdown λόγω Όμικρον δείχνουν τι έρχεται στην Ελλάδα

Γιατί οδηγούμαστε σε ακόμη μεγαλύτερο ρεκόρ κρουσμάτων

Η διασπορά της μετάλλαξης Ομικρον του κορωνοϊού έχει προκαλέσει ανησυχία και περιορισμούς προκειμένου να θωρακιστεί η δημόσια υγεία στη Γηραιά Ήπειρο.

Η διασπορά της μετάλλαξης Ομικρον του κορωνοϊού έχει προκαλέσει ανησυχία και περιορισμούς προκειμένου να θωρακιστεί η δημόσια υγεία στη Γηραιά Ήπειρο.

Ένα-ένα τα κράτη της Ευρώπης που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα διασποράς από την Ελλάδα μέχρι στιγμής, προχωρούν στην επιβολή μίνι lockdown. Κάποιες προσανατολίζονται στην επαναφορά περιορισμών στην γιορτινή περίοδο τη στιγμή που η ανησυχία επιτείνεται, καθώς ακόμα δεν είναι σαφές κατά πόσον η νέα παραλλαγή είναι λιγότερο επικίνδυνη για τον άνθρωπο σε σχέση με το αρχικό στέλεχος και τις προηγούμενες μεταλλάξεις του κορωνοϊού.

Ένα από τα κράτη που πήρε «σκληρά» μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς της COVID-19 είναι η Γερμανία και από τις τις 28 Δεκεμβρίου, θα ισχύουν τα εξής:

  • Περιορισμοί στις συναθροίσεις
  • Όλες οι μεγάλες εκδηλώσεις θα διεξαχθούν χωρίς θεατές, περιλαμβανομένων και των αγώνων στην Bundesliga.

«Λουκέτο» στην διασκέδαση

Οι Αρχές της Πορτογαλίας αποφάσισαν να κλείσουν τα νυχτερινά κέντρα και τα μπαρ και συνέστησαν στους πολίτες να εργαστούν από το σπίτι από την 26η Δεκεμβρίου έως τουλάχιστον την 9η Ιανουαρίου. Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα ανακοίνωσε επίσης ότι ένα αρνητικό τεστ κορωνοϊού θα είναι υποχρεωτικό για τη διαμονή στα ξενοδοχεία της χώρας και δήλωσε ότι οι αρχές θα περιορίσουν τις υπαίθριες συγκεντρώσεις σε 10 άτομα ανά ομάδα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

«Όχι» τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον ανακοίνωσε ότι ακυρώνονται λόγω της Όμικρον, οι παραδοσιακοί, τριήμεροι εορτασμοί για την Πρωτοχρονιά.

Από την επομένη των Χριστουγέννων και για τρεις εβδομάδες στις υπαίθριες εκδηλώσεις θα επιτρέπεται να συγκεντρώνονται το πολύ 500 άτομα. Σε κλειστό χώρο οι θεατές θα μπορούν να είναι 100 όρθιοι ή 200 καθιστοί.

Το μέτρο δεν αφορά τις ιδιωτικές εκδηλώσεις, όπως τους γάμους, όμως η πρωθυπουργός προέτρεψε όλους τους πολίτες «να περιορίσουν όσο το δυνατόν τις εξόδους τους» κατά την περίοδο των γιορτών.

Στην Ουαλία, η τοπική κυβέρνηση θα επιβάλει πρόστιμο σε όποιους δεν εφαρμόζουν την τηλεργασία. Οι παραβάτες εργαζόμενοι θα τιμωρούνται με πρόστιμο ύψους 60 λιρών (70 ευρώ) και οι εργοδότες με πρόστιμο από 1.000 έως 10.000 λίρες.

Υποχρεωτική μάσκα

Όλο και περισσότεροι Ιταλοί επιστήμονες αναφέρονται στην ανάγκη να ληφθούν νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της παραλλαγής Όμικρον.

Σε δηλώσεις του στον ιταλικό Τύπο, ο μικροβιολόγος Αντρέα Κρισάντι υποστήριξε ότι θα πρέπει να αποφασιστεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας Ffp2 σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (τα οποία είναι συχνά γεμάτα), στα θέατρα και στους κινηματογράφους. «Η μάσκα αυτή εμποδίζει την μετάδοση του ιού στο 98% των περιπτώσεων», εξήγησε.

Παράλληλα, από το Μιλάνο, ο Μάσιμο Γκάλι – επί σειρά ετών υπεύθυνος μολυσματικών ασθενειών του Νοσοκομείου Σάκο – προτείνει την παράταση των σχολικών διακοπών και για κάποιες ημέρες μετά το τέλος των γιορτών. Θεωρεί ότι με την κίνηση αυτή θα μπορούσαν να περιοριστούν οι μετακινήσεις των πολιτών και, κατά συνέπεια, η μετάδοση του ιού.

Επαναφορά των περιορισμών

Την Τετάρτη, συνεδριάζει η Επιτροπή Διαβούλευσης στο Βέλγιο εξετάζοντας επιπλέον περιορισμούς λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης «Όμικρον». Όπως αναφέρουν βελγικά μέσα ενημέρωσης στο τραπέζι βρίσκονται οι εξής προτάσεις:

  • Η εστίαση να κλείνει στις 20.00 αντί στις 23.00
  • Επιστροφή στη «φούσκα» και τον συγκεκριμένο αριθμό ανά προσκεκλημένων ανά νοικοκυριό
  • 100% τηλεργασία
  • Ακύρωση όλων των εκδηλώσεων άνω των 200 ατόμων
  • Κλείσιμο της εστίασης εάν επιδεινωθεί η κατάσταση σε σχέση με την παραλλαγή «Όμικρον»
  • Κλείσιμο μη αναγκαίων επιχειρήσεων και επαγγελμάτων που έχουν επαφή με το κοινό
  • Αγορές με μέγιστο αριθμό πελατών ανά κατάστημα

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.