Μάλλον δουλευόμαστε: Δηλαδή έτσι θα σταματήσουν οι πυρκαγιές στην Ελλάδα;

Μάλλον δουλευόμαστε: Δηλαδή έτσι θα σταματήσουν οι πυρκαγιές στην Ελλάδα;

Πώς κοστολογείς κάτι που δεν μπορεί να μετρηθεί με χρήματα;

Οι φωτιές στην Ελλάδα έκαψαν 550.000 στρέμματα και ακόμα το καλοκαίρι δεν πέρασε. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών εξαιτίας τριών παραγόντων: της αυξημένης θερμοκρασίας, των ισχυρών ανέμων και της έλλειψης υγρασίας.

Το μέλλον προδιαγράφεται δυσοίωνο με ειδικούς να προειδοποιούν ακόμα και για ερημοποίηση περιοχών, δηλαδή «καταστροφή» της χλωρίδας και της πανίδας αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα ανάκαμψης.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της νότιας Ρόδου, στο Γενάδι, όπου σύμφωνα με τον Ευθύμη Λέκκα υπάρχει «προελαύνουσα ερημοποίηση», διότι η περιοχή έχει καεί αρκετές φορές στο παρελθόν.

Η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, το πράσινο τοπίο που μετατρέπεται σε μαύρο, τα απανθρακωμένα άγρια και μη ζώα, αλλά και οι περιουσίες που γίνονται στάχτη, προκαλούν θλίψη στους πολίτες.

Πώς θα σταματήσουν οι πυρκαγιές; Μάλλον δουλευόμαστε…

Και ενώ το μέλλον προδιαγράφεται δυσοίωνο αν πάρει κανείς σαν δεδομένο και τη δήλωση Συνολάκη πως για τα επόμενα 10 χρόνια «θα μάθουμε να ζούμε με εκκενώσεις» διότι στην Ελλάδα δεν θα υπάρχουν μοντέλα προσομοίωσης πυρκαγιών, φαίνεται πως ο κυβερνητικός σχεδιασμός δεν αφορά τον «εγκλιματισμό» στις υπάρχουσες συνθήκες αλλά την επιβολή προστίμων.

Συγκεκριμένα, ο Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε πως θα αυξηθούν τα πρόστιμα για τους εμπρηστές και θα φτάνουν ακόμη και τις 30.000 ευρώ.

«Τα πρόστιμα θα πολλαπλασιαστούν, και θα φτάσουν στα επίπεδα των προστίμων κακοποίησης των ζώων. Μιλάμε δεκαπλασιασμό, εικοσαπλασιασμό, εκατονταπλασιασμό αν χρειαστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δυστυχώς, η αντιμετώπιση της φωτιάς δεν θα είναι επιτυχής αν και μόνο επιβάλλονται πρόστιμα. Εξάλλου από την κυβέρνηση υποστηρίζουν πως όσα βλέπουμε είναι απότοκο της κλιματικής αλλαγής, η οποία δεν… πληρώνει πρόστιμο.

Ταυτόχρονα, τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό στην Πυροσβεστική, η οποία έχει ως ρόλο να σβήνει τις φωτιές όταν ξεσπάσουν, όχι να τις προλάβει. Τουλάχιστον αυτό είναι το μοντέλο που ακολουθείται στην Ελλάδα. Ίσως μόνο στην Ελλάδα…

Εξάλλου, ο κ. Συνολάκης δήλωσε πως μοντέλα προσομοίωσης πυρκαγιών στην Ελλάδα δεν υπάρχουν, άρα φαίνεται πως μελλοντικά θα περιμένουμε η φωτιά να ξεσπάσει και η πυροσβεστική να μεταβαίνει με όσους διαθέσιμους πόρους έχει…

Και αν υπάρχει πίσω από τη φωτιά εμπρηστής θα πληρώσει 30.000 ευρώ ενώ θα έχει κάψει δέντρα, ζώα και σπίτια. Τα οποία όμως δεν κοστολογούνται.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.