Σκληρό lockdown: Αυτά είναι τα μέτρα της Ολλανδίας που οι ειδικοί ζητούν να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα

Μειώθηκε το ιικό φορτίο της Αττικής

Θυμίζουν την περίοδο πριν από τα εμβόλια.

Σε σκληρό lockdown, που θυμίζει την περίοδο πριν την εμφάνιση των εμβολίων, επιστρέφει από σήμερα Κυριακή 19 Δεκεμβρίου η Ολλανδία, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας Μαρκ Ρούτε, εξαιτίας της διάδοσης της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία απειλεί το σύστημα υγείας της Ολλανδίας καθώς αναμένεται ως το τέλος του έτους να κυριαρχήσει ακόμα και της Δέλτα.

«Είμαι εδώ απόψε με στενάχωρη διάθεση. Για να συνοψίσω σε μια φράση, η Ολλανδία επιστρέφει στην καραντίνα από αύριο. […] Η Ολλανδία κλείνει ξανά. Αυτό είναι αναπόφευκτο με το πέμπτο κύμα και με τη μετάλλαξη Ομικρον που εξαπλώνεται ακόμη πιο γρήγορα από ό,τι φοβόμασταν. Πρέπει τώρα προληπτικά να παρέμβουμε», ανέφερε ο Ρούτε σε συνέντευξη τύπου επισημαίνοντας τον κίνδυνο που έχει φέρει η μεταδοτικότητα της αφρικανικής μετάλλαξης.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν επαναφέρουν την Ολλανδία στην περίοδο των πρώτων μηνών του 2020 αφού όλα τα καταστήματα τα οποία δεν πωλούν είδη πρώτης ανάγκης, τα εστιατόρια, τα μπαρ, οι κινηματογράφοι, τα μουσεία, τα θέατρα, τα κομμωτήρια και τα γυμναστήρια θα παραμείνουν κλειστά ως τις 14 Ιανουαρίου. Aνοιχτά θα μείνουν σούπερ μάρκετ και φαρμακεία.

Μέτρα επίσης θα ληφθούν και στην εκπαίδευση, με τα σχολεία να παραμένουν κλειστά ως τις 9 Ιανουαρίου.

Ο Ρούτε ανακοίνωσε ότι ακόμα και τα νοικοκυριά πρέπει να περιορίσουν τους επισκέπτες τους στα 2 άτομα το πολύ, από 4 που επιτρέπονταν έως σήμερα. Στην περίοδο των Χριστουγέννων θα επιτρέπονται μέχρι 4 επισκέπτες στα σπίτια των Ολλανδών ενώ σε εξωτερικούς χώρους δε θα επιτρέπονται συναθροίσεις άνω των 2 ατόμων.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.