Μετάλλαξη Όμικρον: Η ημερομηνία- σταθμός που τελειώνει η πανδημία στην Ελλάδα μετά την επέλασή της

Αυστηρή προειδοποίηση: «Αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα πάει καλά το καλοκαίρι»

Πόσο ορατό είναι το σενάριο της νίκης απέναντι στον ιό.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνο Δημόπουλο μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ερωτήθηκε για όλα τα νέα δεδομένα που έχει φέρει η μετάλλαξη Όμικρον στην πανδημία αλλά και τι θα πρέπει να περιμένουμε για την αντιμετώπισή της με την τρίτη αναμνηστική δόση των εμβολίων.

Στο κομμάτι του πότε θα τελειώσει η πανδημία και αν είναι ορατό αυτό το σενάριο ο πρύτανης απάντησε:

«Παρότι πολλοί φοβούνται ότι με την εμφάνιση του στελέχους Όμικρον μπορεί να αρχίζει η πανδημία από την αρχή, αυτό είναι μάλλον αβάσιμο. Η εμφάνιση νέων παραλλαγών του ιού αποτελεί τμήμα της φυσικής εξέλιξης του ιού SARS-CoV-2 κατά αναλογία με την εμφάνιση νέων παραλλαγών του ιού της γρίπης. Πλέον σχεδόν δύο χρόνια μετά την αρχική εμφάνιση της COVID-19 έχουμε στα χέρια μας αποτελεσματικά εμβόλια, ενώ ήδη τα πρώτα εγκεκριμένα φάρμακα έναντι της COVID-19 αρχίζουν να κυκλοφορούν.

Προσφάτως, η Εταιρεία Pfizer ανακοίνωσε ότι το αντιικό φάρμακο Paxlovid μείωσε κατά 90% νοσηλειών και θανάτων όταν χορηγήθηκε 3 με 5 μέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Επιπλέον, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν αποτελεσματικότητα αυτού του φαρμάκου και έναντι του στελέχους όμικρον.

Στις 16 Δεκεμβρίου 2021 δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό New England Journal of Medicine, μελέτη που δείχνει ότι ένα άλλο αντιικό φάρμακο το Molnupiravir είναι επίσης αποτελεσματικό έναντι του SARS-CoV-2. Εξάλλου, η διεθνής ιατρική και επιστημονική κοινότητα έχει αποκτήσει την εμπειρία αντιμετώπισης ασθενών με ήπια, μέτρια ή σοβαρή νόσο COVID-19 και γνωρίζει τη φυσική πορεία της νόσου.

Μία άλλη σημαντική θεραπευτική παρέμβαση είναι και η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων για την αντιμετώπιση πρώιμων μορφών της νόσου. Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι οι περιορισμοί που είχαμε ζήσει στο αρχικό στάδιο της πανδημίας δεν προβλέπεται να επιστρέφουν. Με βάση την πρόοδο που έχει σημειωθεί ίσως μπορούμε να πούμε ότι το τέλος της πανδημίας είναι πλέον ένα χειροπιαστό σενάριο ίσως και μέσα στην ερχόμενη χρονιά“, τόνισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.