Γάνεμα Σέριφος – Δεν είναι μόνο η Μύκονος

Γάνεμα Σέριφος – Δεν είναι μόνο η Μύκονος

Το Γάνεμα, είναι μια παραλία στη νοτιοδυτική πλευρά της Σερίφου, χαρακτηρισμένη ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, εντός περιοχής Natura.

Το Γάνεμα, είναι μια παραλία στη νοτιοδυτική πλευρά της Σερίφου, χαρακτηρισμένη ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, εντός περιοχής Natura και ειδικά προστατευόμενη από το Π.Δ. 17.9-24.10.2002 (ΦΕΚ Δ 930) «Ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμησης στους οικισμούς και στις εκτός σχεδίου περιοχές της νήσου Σερίφου».

Σύμφωνα με το άρθρο 5 του ως άνω ΠΔ, επετράπη σε αυτή η συνέχιση λειτουργίας των υφιστάμενων (το 2002) εγκαταστάσεων, αλλά όχι η επέκτασή τους και η δημιουργία νέων. Ωστόσο, σήμερα, τα κενά του συστήματος ελέγχων, έχουν οδηγήσει σε παράνομες πρακτικές τουριστικής εκμετάλλευσης της παραλίας, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο οριστικής αλλοίωσης τον φυσικό πλούτο της.

Ο σύλλογος «Εταιρεία Φίλων πολιτιστικής κληρονομιάς και περιβάλλοντος η Σέριφος» που έχει ως κύριο καταστατικό σκοπό τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος, κινήθηκε νομικά προκειμένου με αυτό το σκοπό, όταν σε ένα «τυφλό» οικόπεδο μικρότερο των δύο (2) στρεμμάτων, εντός της υποχρεωτικά μη δομήσιμης ζώνης των 100 μ. από τον Αιγιαλό, έγιναν δηλώσεις υπαγωγής για ασκεπές αυθαίρετο κτίσμα επιφάνειας 40 τ.μ. Με τον τρόπο αυτό ξεκίνησε τη λειτουργία του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, το οποίο παρουσιάστηκε στις Αρχές σαν δήθεν κατάστημα εντός τουριστικού καταλύματος.

Γάνεμα Σέριφος – Δεν είναι μόνο η Μύκονος

Στην πραγματικότητα πρόκειται για beach bar-καφέ-εστιατόριο, που φιλοξενεί και εκδηλώσεις (πχ. γάμους).

Ο Σύλλογός προέβη σε μια σειρά διοικητικών και δικαστικών ενεργειών, που ξεκίνησαν πριν από τέσσερα (4) χρόνια, μεταξύ των οποίων είναι αναφορές 1. στην Πολεοδομία Μήλου- η οποία δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι σήμερα στην καταγγελία με αυτοψία-, 2. στο Δήμο Σερίφου, 3. στο Συνήγορο του Πολίτη και 4. στο ΤΕΕ, προκειμένου να κινητοποιηθούν οι αρμόδιες αρχές για να διαπιστώσουν ή να εμποδίσουν τις παρανομίες. Στο μεταξύ, το αυθαίρετο κτίσμα  των 40 τ.μ. κατέληξε να αποκτήσει στέγη και να επεκταθεί σε πολύ μεγαλύτερη έκταση,  για τους σκοπούς της επιχείρησης. Ακολούθησαν ομπρέλες, πουφ και ξαπλώστρες στην παραλία. Ευτυχώς, το Γραφείο Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Μήλου απέτρεψε την άδεια για τοποθέτηση πλωτής εξέδρας για θαλάσσια σπόρ, σκάφη κλπ. που θα συμπλήρωνε την εικόνα!

Κατόπιν αίτησης ακύρωσης του Συλλόγου, το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε τις δηλώσεις υπαγωγής που είχαν γίνει για την τακτοποίηση του αυθαιρέτου, καθώς και τις εγκρίσεις που είχαν δοθεί για εργασίες δόμησης μικρής κλίμακος και εκτέλεσης εργασιών, στερώντας το νόμιμο έρεισμα για την λειτουργία του καταστήματος. Μετά από αυτό, η γνωστοποίηση λειτουργίας του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος της επιχείρησης «ΧΩΡΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΩΝ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ» συμφερόντων της κ. Αικατερίνης Λάσπα,  έπαψε να είναι νόμιμη, γιατί στηριζόταν στις δηλώσεις υπαγωγής αυθαιρέτων που ακυρώθηκαν δικαστικά.

Στις 3 Ιουλίου 2023 η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Κυκλάδων προχώρησε στην σφράγιση του καταστήματος.

Θα πίστευε κανείς ότι εδώ τελειώνει η ιστορία μας. Όμως, όχι!

Η επιχείρηση ανακάλεσε τις γνωστοποιήσεις λειτουργίας με βάση τις οποίες λειτουργούσε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός τουριστικού καταλύματος (ούτως ή άλλως δεν υπήρχε τουριστικό κατάλυμα). Έτσι, η ΠΥΤ Κυκλάδων αναγκάστηκε να διατάξει την αποσφράγιση του καταστήματος λόγω αναρμοδιότητας της, αφού είναι αρμόδια μόνο για τα τουριστικά καταλύματα. Βλέπετε, η σοφιστεία γεννήθηκε σ’ αυτήν εδώ τη χώρα, όπως επίσης και το «παιχνίδι» της αρμοδιότητας μεταξύ των υπηρεσιών!

Μετά από αυτή την εξέλιξη,  η επιχείρηση έκανε νέα γνωστοποίηση λειτουργίας με ψευδή στοιχεία και χωρίς νόμιμες άδειες δόμησης, αρμοδιότητα για την οποία έχει πλέον ο Δήμος Σερίφου, ο οποίος, όμως, στην 9η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το 2023 συζήτησε το θέμα της σφράγισης του καταστήματος και έλαβε ομόφωνη απόφαση να προβεί σε σφράγισή του στις 24.07.2023.

Στο μεταξύ, η Κτηματική Υπηρεσία Κυκλάδων με το από 07.07.2023 έγγραφό της κήρυξε αυθαίρετη την ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων της επιχείρησης στον Αιγιαλό.

Το αυτί των υπεύθυνων της επιχείρησης όμως δεν ιδρώνει, με αποτέλεσμα το beach bar να συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, ήδη από το Σάββατο 08.07.2023, σαν να μην έχει συμβεί τίποτα από τα παραπάνω, έχοντας αναπτύξει στην παραλία πουφ, ομπρέλες και ξαπλώστρες, με δυνατή μουσική και ο Σύλλογος θα πρέπει να χρηματοδοτήσει άλλον έναν πολυετή δικαστικό αγώνα για να δικαιωθεί. Μάλιστα, η επιχείρηση δεν θορυβήθηκε ούτε όταν την Παρασκευή 14.07.2023 συνελήφθη η νόμιμη εκπρόσωπός της για την παράνομη τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων στον αιγιαλό στο Γάνεμα, τα οποία ομπρελοκαθίσματα βρίσκονται μέχρι σήμερα ανεπτυγμένα στον αιγιαλό!

Από το 2019 που ξεκίνησε τις εργασίες η συγκεκριμένη επιχείρηση και μέχρι σήμερα, η πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας της Σερίφου στηρίζει την προσπάθεια του Συλλόγου και όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι αυτές οι ενέργειες είναι βλαπτικές για το μέλλον του νησιού, παρά τις απειλές, μηνύσεις προς τα μέλη του ΔΣ μας για εκφοβισμό και τον ξυλοδαρμό του Προέδρου του εμπορικού Συλλόγου Σερίφου.

Η Σέριφος αντιστέκεται στην άναρχη εκμετάλλευση του τοπίου της και εστιάζει στην αειφόρα ανάπτυξη και στη διατήρηση των μοναδικών χαρακτηριστικών της, που είναι αυτά ακριβώς που οι επισκέπτες της αναζητούν και ερωτεύονται.

Ήδη παρατηρούμε σημάδια τουριστικής υπερεκμετάλλευσης, αλλοίωσης του φυσικού τοπίου και κορεσμού σε νησιά που αλόγιστα επέτρεψαν την άναρχη δόμηση και ανέχτηκαν τις παρανομίες των ιδιωτών.

Γάνεμα Σέριφος – Δεν είναι μόνο η Μύκονος

Είναι σημαντικό και κρίσιμο η Πολιτεία και η κοινωνία να κατανοήσουν ότι ο πλούτος μας προέρχεται από τη διατήρηση και ανάδειξη των χαρακτηριστικών κάθε τόπου, που τον κάνουν να ξεχωρίζει και όχι από την ισοπέδωσή του. Είναι η ώρα η συντεταγμένη πολιτεία να αντιληφθεί ότι η κατακερματισμένη διοίκηση, τα νομικά κενά που υφίστανται, παρά την πολυνομία, και η έλλειψη οποιουδήποτε ελέγχου προληπτικά στην λειτουργία των ΚΥΕ (εποπτείας Υπουργείου Ανάπτυξης) και των δηλώσεων υπαγωγής αυθαιρέτων, οδηγούν πολλές φορές στην καταστρατήγηση των νόμων και στην επιχειρούμενη «απλούστευση» των διαδικασιών, που στην πράξη επιβραβεύει την ασυδοσία.

Πηγή: cyclades24.gr

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.