Ώρα δραστικών αποφάσεων: Αυτά είναι τα μέτρα που ανακοινώνει αύριο η κυβέρνηση

Ώρα δραστικών αποφάσεων: Αυτά είναι τα μέτρα που ανακοινώνει αύριο η κυβέρνηση

Οι αποφάσεις έχουν ληφθεί και πλέον μένουν οι ανακοινώσεις.

Η ενεργειακή κρίση έχει φέρει ράλι ανατιμήσεων και η Σύνοδος Κορυφής ολοκληρώθηκε χωρίς σχετικές αποφάσεις.

Από τις πληροφορίες που διέρρεαν καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου 24ώρου, έγινε αντιληπτό ότι δεν υπάρχουν τα κλασικά παζάρια μεταξύ Βόρειων- Νότιων, αλλά πολλές και αντικρουόμενες απόψεις, διαφορετικά συμφέροντα κι όλα αυτά με φόντο τα γεωπολιτικά παιχνίδια με τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τον αγωγό Nord Stream 2.

Αν και η ενεργειακή κρίση δεν ήταν αρχικά στην κορυφή της ατζέντας, άπαντες συνειδητοποίησαν ότι οι συζητήσεις περί κυρώσεων στη Ρωσία ήταν αλληλένδετες με το ενεργειακό, ενώ παράλληλα η πίεση της σκληρής πραγματικότητας των τρελών αυξήσεων στο φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα, έφεραν στο προσκήνιο τα δύο βασικά προβλήματα που οφείλουν να διαχειριστούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες:

1) ποια καύσιμα θα χαρακτηριστούν «καύσιμα μετάβασης» για την επόμενη κρίσιμη δεκαετία και κυρίως πώς θα χαρακτηριστεί η πυρηνική ενέργεια 2) τι παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν στην αγορά ρύπων, η οποία επηρεάζει και τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Τι μέτρα θα ανακοινωθούν το Σάββατο

Στην Αθήνα οι αποφάσεις για την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων απέναντι στο ενεργειακό κόστος είχαν ληφθεί εδώ και ημέρες, εξ ου και η προαναγγελία των σχετικών ανακοινώσεων από τον Πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες.

Με τα έως τώρα δεδομένα, η έκπτωση στα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο θα διπλασιαστεί για το Δεκέμβριο, ενώ από τη Δευτέρα θα «περάσουν» στους λογαριασμούς αναδρομικά οι σχετικές εκπτώσεις για το προηγούμενο δίμηνο. Επίσης, για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος το Δεκέμβριο, θα γίνει νέα αύξηση της οριζόντιας κρατικής επιδότησης, από τα 39 ευρώ τουλάχιστον στα 45 ευρώ, αν και δεν αποκλείεται να έχουμε θετική έκπληξη.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.