Θα πάθουμε…. ασφυξία – Πώς οι φωτιές θα μετατρέψουν την Αττική σε έρημο!

«Όταν η γυναίκα τα έχει δώσει όλα»: Η φωτογραφία από τις φωτιές που κάνει τον γύρο του διαδικτύου

Ανησυχούν οι επιστήμονες

Στους κινδύνους της επόμενης ημέρας από τις διαδοχικές φωτιές στην Αττική και τα χιλιάδες στρέμματα καμένου δάσους, αναφέρθηκε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας που «χτύπησε καμπανάκι» για πιθανή κατάρρευση του του περιβαλλοντολογικού συστήματος αλλά και το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε σε καταστάσεις όπως για παράδειγμα το Ντουμπάι.


«Είμαστε σε έναν κύκλο που περιστρέφεται με όλο και αυξανόμενη ταχύτητα και τα γεγονότα ακολουθούν το ένα το άλλο με τρομερή ταχύτητα» ανέφερε ο κ. Λέκκας στο MEGA σημειώνοντας πως οι πυρκαγιές ενισχύουν την κλιματική κρίση και το αντίθετο, ενώ κλιματική αλλαγή επηρεάζει και τις κατολισθήσεις, την ξηρασία, τα πλημμυρικά φαινόμενα.

«Η πυρκαγιά δεν είναι σε μεγάλη έκταση αλλά είναι σε κομβικά σημεία. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως όταν καίγεται ένα τμήμα δάσους στην Αττική, αυτό έχει σοβαρή περιβαλλοντική επίπτωση. Φοβάμαι πως το περιβαλλοντικό σύστημα της Αττικής θα καταρρεύσει σε λίγο. Τα δάση που απέμειναν είναι συγκεκριμένα. Επίσης, και στη Ρόδο η μεγάλη πυρκαγιά είναι σε κομβικό σημείο και θα είναι μεγάλες οι επιπτώσεις και εκεί», συμπλήρωσε.

Ωστόσο, φιλοξενούμενος στον ΣΚΑΪ παρατήρησε πως «Εάν δεν μπορέσουμε να σώσουμε τους τελευταίους πόρους τελικά θα φτάσουμε στην ερημοποίηση και θα πάμε σε μια κατάσταση όπως στο Ντουμπάι». Απεύθυνε, δε, έκκληση στους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή τις προσεχείς ημέρες που αναμένεται νέα άνοδος της θερμοκρασίας με κίνδυνο να πυροδοτηθούν νέες πυρκαγιές.

«Είναι πολύ συγκεκριμένες οι ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε. Συνεργαζόμαστε με τις Αρχές, την Περιφέρεια, με τους Δήμους αλλά υπάρχουν αδυναμίες σε αυτούς τους μηχανισμούς. Θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη βαρύτητα στην ενίσχυση των Δήμων με πρόσω πια μέσα ώστε να μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Θα μπορούσαμε να κάνουμε περαιτέρω ενέργειες ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες. Πρέπει να έχουμε επίβλεψη των δασών, ειδικά τον Ιούλιο όπου οι δύο τελευταίες βδομάδες είναι οι πιο κρίσιμες. Πρέπει να τα επιτηρούμε πιο πολύ» συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.