Το φινάλε του εφιάλτη: Πότε θα κηρυχθεί επίσημα το τέλος της πανδημίας

Το φινάλε του εφιάλτη: Πότε θα κηρυχθεί επίσημα το τέλος της πανδημίας

Πότε και πώς θα κηρυχθεί επίσημα το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού.

Η πανδημία μπορεί να θεωρηθεί ευρέως ότι έχει τελειώσει όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφασίσει ότι ο ιός δεν αποτελεί πλέον επείγουσα κατάσταση διεθνούς ανησυχίας, έναν χαρακτηρισμό που η αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων επανεξετάζει κάθε τρεις μήνες. Αλλά το πότε οι πιο οξείες φάσεις της υγειονομικής κρίσης χαλαρώνουν εντός των χωρών μπορεί να ποικίλλουν.

«Δεν πρόκειται να υπάρξει μια μέρα που κάποιος θα πει, ″Εντάξει, η πανδημία τελείωσε″», εξηγεί ο Δρ. Κρις Γουντς, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο Duke. Αν και δεν υπάρχουν καθολικά συμφωνημένα κριτήρια, λέει ότι οι χώρες πιθανότατα θα προσβλέπουν σε μια σταθερή μείωση των κρουσμάτων με την πάροδο του χρόνου.

Οι επιστήμονες αναμένουν ότι η COVID-19 τελικά θα καταστεί ένας πιο προβλέψιμος ιός, όπως η γρίπη, που σημαίνει ότι θα προκαλεί από κάποιο σημείο και μετά εποχικές εξάρσεις, αλλά όχι τα τεράστια ξεσπάσματα εκρήξεις που βλέπουμε αυτή τη στιγμή.

Αλλά ακόμα και τότε, ο Γουντς λέει ότι ορισμένες συνήθειες, όπως η χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους, μπορεί να συνεχιστούν. «Ακόμη και μετά το τέλος της πανδημίας, ο κορονοϊός θα εξακολουθεί να είναι μαζί μας», καταλήγει.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.