Τα προβλήματα στην αγορά στέγασης έχει στόχο να διορθώσει το νέο θεσμικό πλαίσιο που σχεδιάζει η κυβέρνηση αναφορικά με τις μισθώσεις ακινήτων μέσω Airbnb.
Πατώντας πάνω στο μνημόνιο συνεργασίας που έχουν υπογράψει με την ΑΑΔΕ οι πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι ξεκινήσει από την αρχή τη «συζήτηση» για τη ρύθμιση του κλάδου, διορθώνοντας τα λάθη των προηγούμενων ετών.
Τα βασικά σενάρια που εξετάζονται είναι διαχωριστούν οι διαχειριστές από τους ιδιοκτήτες που έχουν ένα ή δύο ακίνητα, να υπάρξει περιορισμών στον αριθμό των κατοικιών που μπορούν να εκμισθώνονται από κάθε ΑΦΜ και να θεσπιστεί η εφαρμογή ανώτατου ορίου ημερών, ανά περιοχή.
Συγκεκριμένα, εξετάζεται οι διαχειριστές ακινήτων και οι μεγάλες εταιρείες που διαθέτουν πολυκατοικίες, να μετατραπούν σε νομικά πρόσωπα και να λάβουν ειδικό σήμα λειτουργίας, με τέλος διαμονής και ΦΠΑ, σύμφωνα με το cnn.gr.
Παράλληλα, συζητάται το ενδεχόμενο να υπάρχουν περιορισμοί ως προς τον αριθμό των κατοικιών που μπορούν να εκμισθώνονται από κάθε ΑΦΜ και εξετάζεται η εφαρμογή ανώτατου ορίου ημερών κατά τις οποίες θα μπορεί να διατίθεται ετησίως ένα ακίνητο για βραχυχρόνια μίσθωση, κάτι για το οποίο ήδη υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, ωστόσο δεν υπάρχει σχετική υπουργική απόφαση που να διευκρινίζει τι ισχύει κατά περίπτωση.
Από την άλλη, το ζήτημα της επιβολής ΦΠΑ είναι δεδομένο πως θα αλλάξει, καθώς από το 2025 θα επιβληθεί πανευρωπαϊκά ΦΠΑ στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Αξίζει να σημειωθεί πως για τους διαχειριστές ακινήτων εφόσον μετατραπούν σε εταιρείες με απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία ο ΦΠΑ θα καταβάλλεται από τους ίδιους στο ελληνικό Δημόσιο, ενώ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ο ΦΠΑ θα παρακρατείται από την πλατφόρμα και θα αποδίδεται στο ελληνικό Δημόσιο.