Στους 4 υποψήφιους, ξεχωρίζει 1: Αυτό είναι το μεγάλο φαβορί για τη διαδοχή του Τσίπρα

Τσίπρας Vs 53: Μαζί δεν κάνουνε, χώρια μπορούνε;

Το πρόσωπο που ξεχωρίζει

Πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με βασικό θέμα το χρονοδιάγραμμα και την διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου του κόμματος, με τους Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Νίκο Παππά και Στέφανο Τζουμάκα να είναι στην κούρσα για τη διαδοχή.

Πλέον οριστικοποιήθηκαν οι υποψηφιότητες αφού στην Πολιτική Γραμματεία και ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά με τα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν τη θέση του Αλέξη Τσίπρα.

Η τελική λίστα των υποψηφιοτήτων έδειξε την αγωνία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσουν στην εκλογή νέου προέδρου, προκειμένου να ξεκινήσει αμέσως μετά η επιχείρηση πολιτικής ανάκαμψης του κόμματος, μετά από τα δυο ατυχή αποτελέσματα των εκλογών του 2023.

Κάθε ένας από τους υποψηφίους για τη θέση του κ. Τσίπρα, προέταξε με το δικό του τρόπο μια πολιτική πλατφόρμα, εκ των πραγμάτων τόσο γενική, τόσο αφαιρετική που να τους χωρά όλους, κι ακόμα περισσότερους, αφού κοινή πεποίθηση των υποψηφίων είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να (ξανα)μεγαλώσει, που όμως δεν αφήνει πολλά πολιτικά περιθώρια για ουσιαστικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των υποψηφίων.

Το πρόσωπο που ξεχωρίζει

Με αυτά ως δεδομένα, οι προβολείς πέφτουν αναπόδραστα στο πρόσωπο που συγκεντρώνει μια σειρά χαρακτηριστικών, με τα προγραμματικά να μην παίζουν, πλέον, τον κύριο ρόλο.

Από την αρχή της κούρσας, φάνηκε ότι αυτό το πρόσωπο είναι η Έφη Αχτσιόγλου, που παρά την μετέπειτα προσθήκη και των άλλων υποψηφίων, η απήχησή της στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και τα οργανωμένα του στελέχη όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά συνεχώς αυξάνεται.

Η «Ημερησία» ρώτησε μια σειρά στελεχών του κόμματος για το ποια νομίζουν πως είναι τα χαρακτηριστικά της Έφης Αχτσιόγλου που την καθιστούν φαβορί για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα.

Οι απαντήσεις τους αποκωδικοποιούνται ως εξής:

Ενσαρκώνει το καινούργιο: Παρά το ότι υπήρξε υπουργός του Αλέξη Τσίπρα και μάλιστα σε ευαίσθητο υπουργείο που εφάρμοζε εντολές των πιστωτών κι όχι το πρόγραμμα του κόμματος, η Έφη Αχτσιόγλου κατάφερε να βγει πολιτικά αλώβητη από αυτή την προσπάθεια. Δεν είναι καθόλου εύκολο να έχει διοικήσει κάποιος κι όμως να έχει στα μάτια του κόσμου την εικόνα του άφθαρτου και του φορέα του καινούριου.

Διατυπώνει ένα σύγχρονο λόγο, που όμως θυμίζει τον Τσίπρα: Παλαιό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, θύμισε στην «Η» ένα γνωστό τραγούδι του Λουκιανού Κηλαηδόνη: «…που όλο κάτι να θυμίζει και να μην ξέρουμε τι…». Έτσι χαρακτήρισε την εκφορά του πολιτικού λόγου της Αχτσιόγλου, δηλαδή ταυτόχρονα μια συνέχεια του πολιτικού λόγου του Αλέξη Τσίπρα και μια έκφραση των προσδοκιών της πολιτικής βάσης του κόμματος για πολιτική επανάκαμψη.

Έχει διατασική υποστήριξη: Η Έφη Αχτσιόγλου είναι η μοναδική υποψήφια που έχει ενεργό στήριξη από γνωστά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία ανήκουν σε όλες τις τάσεις του κόμματος. Δεν εκφράζει, δηλαδή, μια συγκεκριμένη τάση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μια ομόθυμη, διατασική επιθυμία να είναι η νέα επικεφαλής του κόμματος. Μένει, βέβαια, να φανεί εάν και οι πολίτες που θα προσέλθουν στις κάλπες του προσεχούς Σεπτεμβρίου θα έχουν την ίδια άποψη, ωστόσο σε επίπεδο κομματικών στελεχών η εικόνα είναι πολύ ενθαρρυντική για την πρώην υπουργό Εργασίας.

Ξεκίνησε και παραμένει φαβορί: Παρά την ολοκλήρωση των υποψηφιοτήτων, η Έφη Αχτσιόγλου θεωρείται από όλους -εντός κι εκτός του ΣΥΡΙΖΑ- ως φαβορί, κάτι που όσο περνά ο καιρός διευρύνει τη στήριξη όλο και περισσότερων πολιτών προς το πρόσωπό της. Αυτή η εικόνα μπορεί, ενδεχομένως, να δημιουργήσει αντισυσπειρώσεις έως ότου ο ΣΥΡΙΖΑ φτάσει στην κάλπη του Σεπτεμβρίου, αλλά εάν το ρεύμα υπέρ της συνεχίσει να διευρύνεται, ίσως ούτε αυτές δεν θα μπορέσουν να ανακόψουν την πορεία της προς τη θέση της προέδρου. Βέβαια, από την άλλη, στην πολιτική μια εβδομάδα είναι πολύς χρόνος για απίστευτες πολιτικές κι εκλογικές ανατροπές. Κι οι κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ θα στηθούν σε κάτι λιγότερο από δυο μήνες, άρα έχουμε να δούμε πολλά…

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.