Μετάλλαξη Όμικρον: Τα πολύ άσχημα νέα που ελπίζαμε να αποφύγουμε ήρθαν από τη Νότια Αφρική

Συμπτώσεις ή έγκλημα: Γιατροί πηδούν από τα παράθυρα μετά τις καταγγελίες τους για τον κορωνοϊό

H μεταδοτικότητα της μετάλλαξης σε τρομακτικά νούμερα.

Αυτό που φοβόντουσαν οι επιστήμονες σε όλον τον κόσμο, ύστερα από την ξαφνική εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού στις αφρικανικές χώρες, έρχεται να επιβεβαιωθεί όσον αφορά τη μεταδοτικότητά της ανάμεσα στους πληθυσμούς που έχει μολύνει προς το παρόν.

Μιλώντας στο Nature ο Τομ Βένσιλερς, εξελικτικός βιολόγος του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λέουβεν στο Βέλγιο, ανέλυσα τα μέχρι στιγμής νούμερα της νέας μετάλλαξης, στην οποία αρχικά είχε δοθεί ο προσδιορισμός «μετάλλαξη της Μποτσουάνα». Σύμφωνα με αυτά τα πρώτα διαθέσιμα νούμερα η μετάλλαξη είναι 3-6 φορές πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία έχει εδώ και μήνες «εγκατασταθεί» στον δυτικό κόσμο ως η κυρίαρχη μετάλλαξη ανάμεσα στους νοσούντες.

Στη Νότια Αφρική παρατηρούνται πρωτοφανείς αυξήσεις στα κρούσματα σε όλα τα ηλικιακά επίπεδα, παρότι αρχικά οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση μόνο στις νεαρές ηλικίες, ειδικότερα μεταξύ των φοιτητών. Πλέον ο ιός μεταδίδεται ραγδαία και στις μεγαλύτερες ηλικίες σύμφωνα με τη Μισέλ Γκρουμ, επικεφαλής επιστήμονα του Εθνικού Ινστιτούτου Μεταδοτικών Νόσων.

Ενδεικτικά, για τη μεταδοτικότητα της αφρικανικής μετάλλαξης, είναι τα νούμερα των κρουσμάτων στη χώρα τις τελευταίες ημέρες. Τα ημερήσια κρούσματα στη Νότιο Αφρική από τα μερικές εκατοντάδες στις αρχές Νοεμβρίου εκτοξεύθηκαν σε πάνω από 3.000 στα τέλη του μήνα, ενώ την πρώτη Δεκεμβρίου είχαν ήδη φτάσει τα 8.561.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.