Μετά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό: Αυτό είναι το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης για να σωθούν τα Χριστούγεννα

Βγήκε για… έρωτα και γύρισε με πρόστιμο!

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών που είναι άνω των 60 ετών και οικονομικό πέναλτι 100 ευρώ σε όσους αρνούνται μετά τις 15 Ιανουαρίου να εμβολιαστούν.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών που είναι άνω των 60 ετών και οικονομικό πέναλτι 100 ευρώ σε όσους αρνούνται μετά τις 15 Ιανουαρίου να εμβολιαστούν.

Με ορατό τον κίνδυνο να «ξεφύγει» το τέταρτο κύμα της πανδημίας και με το ένα μετά το άλλο τα ευρωπαϊκά κράτη να παίρνουν δρακόντεια μέτρα ουσιαστικά επισπεύσθηκαν οι αποφάσεις. Και αυτό παρά το ό,τι κυβερνητικά στελέχη το προηγούμενο διάστημα έκλειναν σχετικές συζητήσεις, λέγοντας πως πρέπει πρώτα να δοκιμαστούν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί.

Η συνεχιζόμενη επιδείνωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας αλλά και οι κίνδυνοι που δημιουργεί η μετάλλαξη Όμικρον έχουν φέρει και τον αγώνα δρόμου από την κυβέρνηση για να μην αυξηθεί το επιδημιολογικό φορτίο στις γιορτές. Το βάρος δίνεται στην αύξηση των τεστ για να αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά του ιού, κυρίως σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία που το σύστημα υγείας δέχεται ισχυρές πιέσεις (χθες έφτασαν τους 664 οι διασωληνωμένοι).

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου θα διατεθεί δωρεάν ένα self-test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού πριν από τα Χριστούγεννα. Η ίδια ακριβώς άσκηση θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου.

Πάντως τα μέτρα δεν τελειώνουν εκεί, καθώς αν υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου θα σφίξει περαιτέρω ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους. Στο τραπέζι παραμένει η αύξηση των υποχρεωτικών τεστ από δύο σε τρία την εβδομάδα για τους εργαζόμενους που δεν έχουν κάνει το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία».

Παράλληλα σε δεύτερο χρόνο μπορεί να κλείσουν τελείως οι πόρτες της εστίασης για τους ανεμβολίαστους (σήμερα με προσκόμιση αρνητικού τεστ κάθονται στους εξωτερικούς χώρους) ή να απαιτείται τεστ 24 ωρών (αντί για 48 ωρών) για την είσοδο στα καταστήματα.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.