Επιτέλους απάντηση: Έτσι χτυπάει τους πλήρως εμβολιασμένους η μετάλλαξη Όμικρον

Επιτέλους απάντηση: Έτσι χτυπάει τους πλήρως εμβολιασμένους η μετάλλαξη Όμικρον

Τα θύματα του κορωνοϊού έφτασαν και πάλι χθες τριψήφιο νούμερο, ενώ η μετάλλαξη Όμικρον εξακολουθεί να εξαπλώνεται στην Ευρώπη. Πώς λειτουργούν τα εμβόλια απέναντι στην νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2;

Τα θύματα του κορωνοϊού έφτασαν και πάλι χθες τριψήφιο νούμερο, ενώ η μετάλλαξη Όμικρον εξακολουθεί να εξαπλώνεται στην Ευρώπη. Πώς λειτουργούν τα εμβόλια απέναντι στην νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2;

Τα διαθέσιμα στην ΕΕ εμβόλια κατά της COVID-19 λειτουργούν εκπαιδεύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα κατά της πρωτεϊνης ακίδας, που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να μολύνει τα κύτταρα συνδεόμενος με τον υποδοχέα ACE2. H Όμικρον διαθέτει πάνω από 30 μεταλλάξεις σε αυτή την πρωτεϊνη, περιλαμβανομένων και δέκα στην περιοχή σύνδεσης με τον υποδοχέα (RBD). Η Δέλτα διαθέτει δύο μεταλλάξεις στον τομέα RBD. Ωστόσο, ακόμη και μ’ αυτές τις αλλαγές, υπάρχουν περιοχές που τα αντισώματα και τα Τ κύτταρα (που αναπτύσσονται μετά από προηγούμενη μόλυνση ή εμβολιασμό) μπορούν να αντιδράσουν, εξηγεί στον Guardian ο καθηγητής Ανοσολογίας του Imperial College London, Ντάνι Άλτμαν.

Στη συνέχεια έχουμε τα Τ κύτταρα – εκείνα δηλαδή τα ανοσοποιητικά κύτταρα που αναγνωρίζουν και επιτίθενται στα μολυσμένα κύτταρα και εκπαιδεύουν τα Β κύτταρα που παράγουν αντισώματα για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν. «Όλοι πιστεύουμε ότι τα Τ κύτταρα μπορούν να “βλέπουν” τις διαφορές [μεταξύ των παραλλαγών] κι ότι το εύρος τους είναι πιο ανθεκτικό σε αυτές, ώστε προσφέρουν και αυτά κάποια προστασία», λέει ο Άλτμαν.

Το ερώτημα, ως εκ τούτου, είναι πόση προστασία προσφέρουν; Γνωρίζουμε ότι διπλά εμβολιασμένοι μολύνονται από την μετάλλαξη Δέλτα, αν και οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι τρεις φορές λιγότερες απ’ ό,τι αν δεν είχαν κάνει το εμβόλιο. Και το σημαντικότερο; Οι εμβολιασμένοι διατρέχουν εννιά φορές μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν αν μολυνθούν. Αν και η μόλυνση με τη μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται πιθανότερη, σύμφωνα με τον καθηγητή ανοσολογίας του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, Πολ Μόργκαν, «το πιθανότερο αποτέλεσμα θα είναι μια άμβλυνση παρά ολοσχερής απώλεια» της ανοσίας. «Ο ιός δεν μπορεί να χάσει κάθε επίτοπο στην επιφάνειά του, γιατί αν το έκανε η πρωτεϊνη ακίδα δεν θα μπορούσε πλέον να λειτουργήσει. Άρα, ενώ ορισμένοι από τους κλώνους αντισωμάτων και Τ κυττάρων που δημιουργήθηκαν για προηγούμενες μεταλλάξεις του ιού ή των εμβολίων μπορεί να μην αποτελεσματικοί, θα υπάρχουν άλλοι που θα παραμένουν αποτελεσματικοί», σημειώνει.

Ως εκ τούτου είναι μεγάλης σημασίας η ενίσχυση αυτής της προστασίας με τη διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών σε τρίτες δόσεις εμβολίων για την COVID-19. Καλύτερη εμφανίζεται η εικόνα για τους διπλά εμβολιασμένους που μολύνθηκαν από τη μετάλλαξη Δέλτα γιατί έτσι απέκτησαν «υβριδική ανοσία».

 

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.