Καρκινογόνα ασπαρτάμη: Εάν πίνεις αυτή την ποσότητα καθημερινά σε αναψυκτικά έχεις πρόβλημα

Καρκινογόνα ασπαρτάμη: Εάν πίνεις αυτή την ποσότητα καθημερινά σε αναψυκτικά έχεις πρόβλημα

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε 

Τον κώδωνα του κινδύνου για την ασπαρτάμη, ένα από τα πιο διαδεδομένα τεχνητά γλυκαντικά στον κόσμο, αναμένεται να χτυπήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΠΟΥ μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ανακοινώσει ότι η ασπαρτάμη είναι πιθανότατα καρκινογόνος ουσία.

Η ασπαρτάμη χρησιμοποιείται ευρέως από τη δεκαετία του 1980 ως επιτραπέζια γλυκαντική ουσία και σε προϊόντα όπως αναψυκτικά διαίτης, τσίχλες, δημητριακά πρωινού και σταγόνες για το βήχα.

Έχει εγκριθεί η χρήση της σε παγκόσμιο επίπεδο από τις ρυθμιστικές αρχές που έχουν εξετάσει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και οι μεγάλοι κατασκευαστές τροφίμων και ποτών υπερασπίζονται εδώ και δεκαετίες τη χρήση του.

Τα αναψυκτικά

Ακόμη και αν επιβεβαιωθεί από τον ΠΟΥ ότι η ασπαρτάμη είναι πιθανώς καρκινογόνα ουσία, αυτό πρακτικά δεν σημαίνει τίποτα για την ασφάλεια της κατανάλωσής της, λένε οι ειδικοί αφού δεν έχει γίνει αξιολόγηση των ποσοτήτων στις οποίες αναφέρονται οι όποιες επιπτώσεις.

Μέχρι στιγμής επικίνδυνη θεωρείται η κατανάλωση ασπαρτάμης στα 40mg ανά κιλό σωματικού βάρους ανά ημέρα (50mg στην Αμερική).

Πρόκειται για μια ποσότητα που αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε περίπου 80 γλυκαντικά δισκία ή 20 αναψυκτικά την ημέρα. Άρα κινδυνεύουν όσοι χρησιμοποιούν περί τα 80 γλυκαντικά δίσκια καθημερινά ή πίνουν 20 αναψυκτικά.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.