Πανελλήνιες 2023: Πώς υπολογίζονται τα μόρια

Τραγικό: Δηλώνουν πρώτη κατοικία στη Μάνδρα για μοριοδότηση στις Πανελλήνιες!

Τέλος στην αγωνία των υποψηφίων

Στο results.it.minedu.gov.gr μπορούν να δουν τους βαθμούς τους οι υποψήφιοι που εξετάστηκαν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2023, καθώς ανακοινώθηκαν σήμερα (29/6) τα αποτελέσματα τόσο για τα ΓΕΛ όσο και για τα ΕΠΑΛ.

Οι μαθητές/μαθήτριες μπορούν, να ενημερωθούν και με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή μέσα από τους αναρτημένους πίνακες στα σχολεία – εξεταστικά κέντρα, αλλά μπορούν και να δουν τα σχετικά αποτελέσματα και μέσω SMS.

Πώς μπορούν να τα δουν μέσω διαδικτύου

Όπως αναφέρθηκε, τα τελευταία χρόνια το υπουργείο Παιδείας ενημερώνει τους υποψήφιους και μέσω SMS, αλλά και με τον παραδοσιακό τρόπο μέσω διαδικτύου. Οι υποψήφιοι/ες θα μπορούν να αναζητούν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα https://results.it.minedu.gov.gr, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους με κεφαλαίους χαρακτήρες.

Τέλος, οι υποψήφιοι θα λάβουν τη βαθμολογία τους και με γραπτό μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο, εφόσον έχουν ήδη υποβάλει σχετική αίτηση.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή αναπτύχθηκε και λειτουργεί από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας – ΕΔΥΤΕ Α.Ε. (GRNET), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Ψηφιακών Συστημάτων, Υποδομών και Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Εκπαίδευσης.

Θα ακολουθήσει νεότερο δελτίο τύπου για την ανακοίνωση αποτελεσμάτων στα ειδικά μαθήματα Πανελλαδικών Εξετάσεων 2023, καθώς και για την έναρξη συμπλήρωσης του Μηχανογραφικού Δελτίου.

Πώς υπολογίζονται τα μόρια

Σήμερα πάντως οι υποψήφιοι μόλις πάρουν τους βαθμούς θα πρέπει να προχωρήσουν στον υπολογισμό των μορίων τους με τη βοήθεια των φροντιστηρίων τους ή εφόσον θέλουν μέσω και της εφαρμογής του υπουργείου Παιδείας στην ιστοσελίδα https://markcalc.it.minedu.gov.gr/

Ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου που συμμετείχε στις φετινές Πανελλήνιες για την εισαγωγή στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων, γίνεται ως εξής: Ο γραπτός βαθμός σε καθένα από τα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο Συντελεστή Βαρύτητας.

Τα τέσσερα ανωτέρω γινόμενα προστίθενται και το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται επί 1.000, για να προκύψει έτσι ο συνολικός αριθμός μορίων κάθε υποψηφίου για κάθε Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος.

Ο βαθμός κάθε πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος εκφράζεται στην εικοσάβαθμη κλίμακα με προσέγγιση δεκάτου.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.