Εμβόλιο Pfizer: Αυτές είναι οι 5 παρενέργειες που είχε στα παιδιά

Χάπι Pfizer: Η μοναδική σοβαρή παρενέργεια που φοβούνται οι λοιμωξιολόγοι

Το δρόμο για τον εμβολιασμό παιδιών 5 έως 11 ετών έναντι του κορωνοϊού με το εμβόλιο των Pfizer/Biontech (Comirnaty), άνοιξε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Το δρόμο για τον εμβολιασμό παιδιών 5 έως 11 ετών έναντι του κορωνοϊού με το εμβόλιο των Pfizer/Biontech (Comirnaty), άνοιξε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), που αποφάσισε να συστήσει την έγκρισή του. Το εμβόλιο έχει ήδη χρησιμοποιείται για τον εμβολιασμό ενηλίκων και παιδιών ηλικίας 12 και άνω. Η τελική απόφαση θα ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι πιο κοινές παρενέργειες που παρατηρούνται σε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών από το εμβόλιο της Pfizer (Comirnaty) είναι παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται σε ηλικίες 12 και άνω, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΕΜΑ. Αυτές, όπως τονίζεται, περιλαμβάνουν πόνο στο σημείο της ένεσης, κούραση, πονοκέφαλο, ερεθισμό και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, μυϊκούς πόνους και ρίγη. Ωστόσο, οι παρενέργειες αυτές είναι συνήθως ήπιες ή μέτριες και βελτιώνονται εντός μερικών ημερών από τον εμβολιασμό.

Γενικότερα μιλώντας, το συμπέρασμα της αρμόδιας επιτροπής του ΕΜΑ είναι πως τα οφέλη του εμβολίου σε παιδιά 5-11 ετών υπερτερούν των κινδύνων, ειδικά σε αυτά με καταστάσεις που συνεπάγονται αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης με Covid-19.

«Η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται στενά όσο χρησιμοποιείται σε εκστρατείες εμβολιασμού σε χώρες- μέλη της ΕΕ μέσω του συστήματος φαρμακοεπαγρύπνησης της ΕΕ και συνεχιζόμενων και επιπρόσθετων μελετών που διεξάγονται από την εταιρεία και τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.