Έκοψαν το 4ο κύμα και αποφεύγουν το 5ο

Έκοψαν το 4ο κύμα και αποφεύγουν το 5ο

To Ισραήλ ηγείται εδώ και σχεδόν έναν χρόνο στη μάχη κατά της πανδημίας διεθνώς.

Το Ισραήλ ήταν από τα πρώτα κράτη που ενέκριναν τη χορήγηση εμβολίου σε ενηλίκους και εφήβους, έσπευσε να υιοθετήσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού και να προχωρήσει στη χορήγηση της τρίτης δόσης από τα τέλη Ιουλίου στους άνω των 60 και από τα τέλη του Αυγούστου σε όλους τους πολίτες του ηλικίας άνω των 12 ετών πέντε μήνες αφότου έκαναν τη δεύτερη δόση. Και πλέον ουδείς θεωρείται πλήρως εμβολιασμένος, παρά μόνον αν έχει κάνει την τρίτη δόση, από τη στιγμή που περιλήφθηκε στους επιλέξιμους.

Εδώ και πάνω από τρεις μήνες αξιωματούχοι Υγείας του Ισραήλ, επικαλούμενοι τα στοιχεία, τονίζουν ότι οι τρίτες δόσεις βοήθησαν να φρενάρει το τέταρτο κύμα της πανδημίας που σάρωσε τη χώρα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο με πάνω από 8.000 κρούσματα στην κορύφωσή του. Τώρα ο εβδομαδιαίος μέσος όρος έχει πέσει στις 450-500 μολύνσεις ημερησίως και 129 νοσηλείες σοβαρών περιστατικών της Covid-19.

Tα στοιχεία από το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ δείχνουν τη διαφορά μεταξύ των εμβολιασμένων και των ανεμβολίαστων. Επί πολλές μέρες τον Οκτώβριο άνω του 75% των κρουσμάτων αφορούσαν στους ανεμβολίαστους και όσον αφορά στους νοσηλευόμενους σε σοβαρή κατάσταση ηλικίας άνω των 60, εκείνοι που είχαν κάνει δύο δόσεις του εμβολίου ήταν πενταπλάσιοι σε σύγκριση με εκείνους που έκαναν και την τρίτη δόση – την περασμένη Κυριακή ήταν τετραπλάσια.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.