Πρόταση-έκπληξη Γουργουλιάνη: Ο μοναδικός τρόπος για να τελειώνουμε με τα lockdown και τον κορωνοϊό

«Ολοένα και πιο ήπια»: Ο ψύχραιμος καθηγητής Γουργουλιάνης εξηγεί απλά πώς θα τελειώσει η πανδημία

Βαριά ρίχνει τη σκιά της πάνω από την Ελλάδα η πανδημία του κορωνοϊού. Η κυβέρνηση αποκλείει την επιβολή ενός ακόμη lockdown ενώ τα κρούσματα και ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξάνονται. 

Βαριά ρίχνει τη σκιά της πάνω από την Ελλάδα η πανδημία του κορωνοϊού. Η κυβέρνηση αποκλείει την επιβολή ενός ακόμη lockdown ενώ τα κρούσματα και ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξάνονται.

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης θεωρεί πως μοναδική λύση για το τέλος της πανδημίας στην Ελλάδα είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των άνω των 50-60 ετών.

Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Γιώργο Καρεκλίδη, ο κ. Γουργουλιάνης επεσήμανε πως πλέον έχουν εξαντληθεί όλες οι προσπάθειες πειθούς και η πολιτεία πρέπει να βρει τρόπους για να εφαρμόσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, όπως γίνεται και στα παιδιά.  Σύμφωνα με τον καθηγητή είναι αναμενόμενος ο φόβος που υπάρχει στον πληθυσμό από την πανδημία καθώς πρόκειται για έναν «αόρατο» όπως χαρακτηρίζεται εχθρό. «Τη ρύπανση τη βλέπεις ή τη μυρίζεις, αυτό δεν το βλέπεις κι επομένως προκαλεί φόβο», σχολίασε.

Ο κ. Γουργουλιάνης σημείωσε πως ο ίδιος το Σαββατοκύριακο, μαζί με φοιτητές της Ιατρικής επισκέφθηκε χωριά του Πηλίου και συνάντησε πολλούς αντιεμβολιαστές. «Άκουσα ακόμη ότι φταίει ο Μπιλς Γκέιτς, μιλάμε για απίστευτα πράγματα. Φτάσαμε εδώ γιατί έχουν επικρατήσει τέτοιες θεωρίες . Υπάρχουν άνθρωποι με σκληρές αντιλήψεις. Συνάντησα πολλούς άκαμπτους. Πιστεύω ότι έχουμε εξαντλήσει την προσπάθειά μας να πείσουμε ανθρώπους κυρίως άνω των 60 ετών . Η εκκλησία έκανε ότι μπορούσε στην περιοχή. Πρέπει να πάμε σε υποχρεωτικό εμβολιασμό άνω των 60 όπως έκανε η Γαλλία. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Καταλαβαίνω μεν τη δυσκολία αλλά ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στα παιδιά πως ελέγχεται; Οι άνθρωποι γεμίζουν τα Νοσοκομεία και νεότεροι ανεμβολίαστοι και πεθαίνουν τελικά και είναι κρίμα», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Γουργουλιάνης.

Τόνισε δε πως υπάρχουν άνθρωποι που παίρνουν αντιβιοτικά σαν καραμέλες αλλά αρνούνται να εμβολιαστούν, ενώ σημείωσε πως δεν θα πρέπει πολιτικοί να κάνουν ανεδαφικές και απρόσεκτες δηλώσεις, καθώς ακόμη κι αυτό συμβάλει στην επιδείνωση της κατάστασης. Ανέφερε ακόμη ότι έχουν γίνει λάθη στη διαχείριση και την επικοινωνία, φέρνοντας το παράδειγμα αυτών που δεν έχουν κάνει εμβόλιο, όπως κάνουν τεστ για να βγουν για φαγητό ή για καφέ.

«Κι εκεί έχει γίνει μια παρανόηση. Κάνει τεστ για να βγει για φαγητό , για να πιει καφέ αντί να εμβολιαστεί. Έγιναν πολλά που νομίζω τώρα δεν μπορούν να μαζευτούν πολύ εύκολα. Απλώς πρέπει να είναι ευκρινές το μήνυμα ότι εάν είναι 50-60 ετών και ανεμβολίαστοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να κινδυνεύσουν», επεσήμανε και τόνισε πως το εμβόλιο είναι το φάρμακο με την πλέον μεγαλύτερη κυκλοφορία, άρα υπάρχουν τα περισσότερα δεδομένα με ασφάλεια και με ακρίβεια.

Τρία βήματα

Ο καθηγητής τόνισε πως πρέπει να κάνουμε τρία βήματα, προκειμένου να προστατευτούμε και να «παλέψουμε» την πανδημία. Το πρώτο είναι ο εμβολιασμός, το δεύτερο η βελτίωση των παθογενειών του ΕΣΥ και το τρίτο βήμα να λάβουμε μέτρα αποστασιοποίησης. «Αυτό που κάνουμε πρώτα είναι ότι εμβολιαζόμαστε για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους δικούς μας ανθρώπους. Δυστυχώς είμαστε πίσω. Η Λάρισα και ο Βόλος με τα χίλια ζόρια έχουν φτάσει στο 58% και στο κέντρο της Αθήνας είναι 68%. Αυτό το 10% παραπάνω αν το υπολογίσει κανείς στον γενικό πληθυσμό είναι 1 εκατομμύριο άνθρωποι.

«Το δεύτερο που προσπαθούμε να κάνουμε, εκ των ενόντων βέβαια, είναι να φτιάξουμε το σύστημα υγείας και να βελτιώσουμε τις παθογένειές του. Αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο γιατί το σύστημά μας ταλαιπωρήθηκε πολύ τους προηγούμενους μήνες και προέρχεται και από μία οικονομική κρίση. Το σύστημα είναι σε δύσκολη θέση γιατί η χώρα μας μπήκε στην πανδημική κρίση μετά από μια πολύ μεγάλη οικονομική κρίση. Το τρίτο που κάνουμε είναι να πάρουμε τα μέτρα της αποστασιοποίησης, που είναι μέτρα προληπτικά», ανέλυσε ο κ. Γουργουλιάνης.

Οι 3.000 νεκροί φοβίζουν, αλλά είναι ένας αριθμός που προκύπτει με απλά μαθηματικά

Αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας και το πιο τραγικό σημείο αυτής, που είναι οι ανθρώπινες απώλειες, ο κ. Γουργουλιάνης έκανε λόγο για 3.000 νεκρούς έως το τέλος του χρόνου. «Είναι κάτι λογικό και αναμενόμενο. Έχουμε κάθε μέρα 60 και 80 νεκρούς. Αν αυτός ο αριθμός πολλαπλασιαστεί επί 50 ημέρες προκύπτουν οι 3.000. Το 3.000 ως αριθμός τρομάζει, αλλά προκύπτει με πολύ απλά μαθηματικά», εξήγησε και τόνισε ακόμη μια φορά πως η μόνη λύση αυτή τη στιγμή είναι ο εμβολιασμός.

«Δεν θέλω να φοβίσω και εδώ και καιρό επέλεξα έναν ήπιο λόγο και θα συνεχίσω να κάνω το ίδιο. Αυτό τον καιρό ήταν σαν να το κάναμε επίτηδες, σαν να αποφασίσαμε να μην εμβολιαστούμε και να κολλήσουμε, ενώ έχουμε ένα όπλο. Κι αυτό που γίνεται τώρα είναι η ανοσοποίηση, η βίαιη μέθοδος με τη νόσηση. Με αυτή τη λάθος επιλογή δυστυχώς θα χαθούν άνθρωποι», κατέληξε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.