Ξεπερνάει τον covid: Η μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα που τρέμει ο ΠΟΥ προελαύνει ασταμάτητη

Πώς θα προστατευτείς από έναν ιό που ξανακολλάς: Η λύση είναι μία

Η «κρυμμένη πανδημία» απειλεί για μία νέα υγειονομική κρίση.

Mπορεί η πανδημία του κορωνοϊού να έχει «παγώσει» την κανονικότητα μεγάλου μέρους της ανθρώπινης ζωής στον πλανήτη, όπως την ξέραμε μέχρι τις αρχές του 2020 και ο τρόμος της επιστροφής των lockdown να ξαναγεννιέται με το 4ο σφοδρό κύμα του ιού, οι επιστήμονες όμως έχουν και άλλους λόγους να φοβούνται για μία νέα «πανδημία» η οποία δε θα έχει καμία σχέση με τον covid-19.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του CNBC, 1 στους 5 ανθρώπους που είχαν λοιμώξεις αιματικής ροής το 2020 στη Μεγάλη Βρετανία δεν ανταποκρινόταν στα αντιβιοτικά. Η μη ανταπόκριση στα αντιβιοτικά είναι ένας από τους μεγάλους φόβους της επιστημονικής κοινότητας, η οποία προειδοποιεί για τις τραγικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η επονομαζόμενη «κρυμμένη πανδημία» στους πολίτες.

Ο επικείμενος χειμώνας θα αυξήσει τον αριθμό αυτών των λοιμώξεων κάτι που φοβίζει την ιατρική κοινότητα που βλέπει να αλλάζει η ανθρώπινη ανταπόκριση στα γνωστά αντιβιοτικά.

«Η μικροβιακή αντοχή έχει χαρακτηριστεί ως μία κρυμμένη πανδημία και είναι σημαντικό να μην βγούμε από την Covid-19 μόνο για να μπούμε σε μία άλλη κρίση» επισήμανε η Δρ. Susan Hopkins, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος στην Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA).

Η ίδια συμπληρώνει «είναι πιθανό ότι οι περιορισμοί κατά της Covid-19 το 2020 σε συνδυασμό με την αυξημένη μετάδοση, την πρόληψη και τα μέτρα ελέγχου, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη μείωση της αντίστασης στα αντιβιοτικά».

Η χορήγηση αντιβιοτικών εσφαλμένα σε περιπτώσεις απλού πονόλαιμου, ή απλού βήχα δεν έχουν καμία επίδραση καθώς τα αντιβιοτικά σχεδιάστηκαν από την επιστημονική κοινότητα για μία σειρά βακτηριακών λοιμώξεων που προκαλούν πνευμονία, μηνιγγίτιδα ή και σήψη, καθώς για για προεγχειρητικούς σκοπούς.

Τέλος ο ίδιος ο ΠΟΥ προειδοποιεί πως η μη ανταπόκριση στα αντιβιοτικά μπορεί να είναι «μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια υγεία, την επισιτιστική ασφάλεια και την ανάπτυξη σήμερα».

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.