Καλοκαίρι… τέλος!

Καιρός: Που θα βρέξει την Κυριακή

«Μαύρα» μαντάτα για το φετινό καλοκαίρι

Ο καιρός έχει… τρελαθεί και τα οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει πως ο Απρίλιος και ο Μάιος του 2023 ήταν ασυνήθιστα βροχεροί και κρύοι σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Μάλιστα υπήρξαν χώρες όπως η Ιταλία, όπου έσπασαν τα ρεκόρ βροχοπτώσεων με αποτέλεσμα να τερματιστεί η ξηρασία 16 και πλέον μηνών.

Στην Ελλάδα ο Ιούνιος ήρθε και αν πριν 10 χρόνια συνηθίζαμε να φοράμε κοντομάνικα από την Πρωτομαγιά, φέτος ο καιρός δεν φαίνεται πως είναι με το μέρος μας. Πάντως οι μετεωρολόγοι δεν αποκλείουν να έχουμε μία χρονιά χωρίς καλοκαίρι στη Γηραιά Ήπειρο το 2023, κάτι που έχει να συμβεί από το 1816.

Ιούνιος… φθινοπωρινός

Η αστάθεια τείνει να γίνει κανονικότητα και πλέον σε ένα 24ωρο ζούμε… όλες τις εποχές με ζέστη το πρωί, βροχή το μεσημέρι και κρύο το βράδυ. Φαίνεται πως ο Ιούνιος, ο μήνας με τις μεγαλύτερες σε διάρκεια ωρών ημέρες του έτους, δεν θα θυμίζει καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Τάσο Αρνιακό, «μέχρι τέλος του μήνα έτσι θα πάει το πράγμα, με την αστάθεια να σημειώνεται επί καθημερινής βάσεως σε ολόκληρη τη χώρα. Πιστεύω κάθε τρεις ημέρες θα γίνεται η εναλλαγή, τρεις στα βουνά και τρεις στις πόλεις».

«Στις κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα» θα σημειώνονται τα μεγαλύτερα προβλήματα καθ΄όλη τη διάρκεια του Ιουνίου, όπως είπε ο μετεωρολόγος στο CNN Greece.

Όσον αφορά το πότε θα δούμε υψηλές θερμοκρασίες στην Ελλάδα, ο γνωστός μετεωρολόγος σημειώνει: «Περίπου στις 10-12 Ιουλίου, θα εμφανιστούν ζέστες αλλά μην περιμένετε παρατεταμένους καύσωνες. Γιατί ο καύσωνας δεν είναι ένα 40αρι μια-δύο ημέρες. Για να έχουμε ουσιαστικό καύσωνα, χρειάζεται να διαρκέσει πάνω από 4 με 6 ημέρες. Φαίνεται ότι θα σημειωθούν πρόσκαιρες υψηλές θερμοκρασίες χωρίς μεγάλη διάρκεια. Αυτές οι προγνώσεις γίνονται κατά προσέγγιση, με βάση τις μακροχρόνιες προγνώσεις των ευρωπαϊκών και αμερικάνικων προγνωστικών κέντρων».

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.