Χριστούγεννα στο σπίτι: Αυτά είναι τα μέτρα της κυβέρνησης ενόψει των γιορτών

Νέα μέτρα μετά την έκρηξη κρουσμάτων: Οι 5 περιοχές που πάνε για lockdown

Η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη επιδημιολογικά με τα νέα κρούσματα κορωνοϊού να φτάνουν τις 8.129 την Τρίτη 16 Νοεμβρίου

Η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη επιδημιολογικά με τα νέα κρούσματα κορωνοϊού να φτάνουν τις 8.129 την Τρίτη 16 Νοεμβρίου. Οι προβλέψεις δείχνουν ανοδική πορεία έως τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου και η κυβέρνηση επεξεργάζεται νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς.

Η κυβέρνηση εξετάζει τις επιλογές που έχει προκειμένου να δράσει για να ανακοπεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας. Στόχος είναι έως τα Χριστούγεννα η επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης να είναι εμφανής και την ίδια ώρα να έχει αποσυμφορηθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο βλέπει ολοένα και περισσότερα νοσοκομεία να «μάχονται» με την covid-19 έχοντας προ πολλού ξεπεράσει το 100% των δυνατοτήτων τους. Στο πλαίσιο αυτό οι επιστήμονες ζητούν δραστικά μέτρα έτσι ώστε να ξεφύγουμε από τον ασφυκτικό κλοιό της πανδημίας.

Κυβερνητικές πηγές μιλώντας για την πίεση στο ΕΣΥ σημειώνουν πως όπου εξακολουθούν να υπάρχουν ανάγκες -όπως για παράδειγμα στη βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλία- το υπουργείο Υγείας προχωράει στην επίταξη των υπηρεσιών γιατρών του ιδιωτικού τομέα, στις ειδικότητες που το Ε.Σ.Υ. χρειάζεται έκτακτη υποστήριξη. «Είτε με την εθελοντική συμμετοχή είτε με την επίταξη οι έκτακτες ανάγκες που υπάρχουν στα νοσοκομεία θα καλυφθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας», αναφέρουν.

Το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει τις διαθέσιμες επιλογές και τα βέλτιστα μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να ληφθούν έτσι ώστε από την μία να ανακοπεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας και από την άλλη να μην κλείσει ξανά η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.

Σημειώνεται πάντως πως όπως ανέφεραν από χθες το απόγευμα κυβερνητικές πηγές στην πρόθεση του κυβερνητικού επιτελείου είναι να μην ληφθούν -προς το παρόν- επιπλέον μέτρα καθώς επί του πεδίου έχει διαφανεί πως το υφιστάμενο πλαίσιο είναι αποτελεσματικό. Αυτό άλλωστε μαρτυρά και η αύξηση των ραντεβού για εμβολιασμό με την πρώτη δόση του εμβολίου ενάντια στον κορωνοϊό κάτι που υπέπεσε και στην προσοχή των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης. Όπως χαρακτηριστικά έγραψε η γερμανική Die Welt στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί πρώτης δόσης έχουν διπλασιαστεί χάρις στα μέτρα που ελήφθησαν και ώθησαν τους σκεπτικούς να λάβουν τελικά την απόφαση και να εμβολιαστούν.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές παρατηρούσαν ότι οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα αυξάνονται σημαντικά και έχουν ξεπεράσει τα 7 εκατομμύρια. Σημαντικό θεωρεί η κυβέρνηση το γεγονός ότι αυξάνονται και τα ραντεβού για την χορήγηση της τρίτης δόσης. Όπως χαρακτηριστικά είπε χθες ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς μόνο την Κυριακή σημειώθηκε ρεκόρ για ραντεβού της αναμνηστικής δόσης ξεπερνώντας τις 105.000 εγγραφές.

Το κυβερνητικό στρατόπεδο συνοψίζει την στρατηγική για το επόμενο διάστημα ως «γκάζι στους εμβολιασμούς, φρένο στα νέα μέτρα, περισσότεροι έλεγχοι». Έτσι έως και τα Χριστούγεννα οι ανεμβολίαστοι δεν θα έχουν πρόσβαση στους εσωτερικούς χώρους, κάτι που σημαίνει ουσιαστικά πως αποκλείονται από την διασκέδαση καθώς λόγω καιρού τις εορταστικές ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς όλες οι εκδηλώσεις είναι σε εσωτερικούς χώρους.

Σημειώνεται ωστόσο πως από τα μέτρα τα οποία σύμφωνα με το ρεπορτάζ έχουν πέσει στο τραπέζι, μόνο δύο είναι αυτά που θα εξέταζε το κυβερνητικό επιτελείο. Το πρώτο ενδεχόμενο αφορά στην αύξηση του αριθμού των τεστ. Το δεύτερο, όμως, έχει να κάνει με την εφαρμογή του κυλιόμενου ωραρίου στις δημόσιες υπηρεσίες, καθώς αυτό κρίνεται πως θα είχε διπλό αποτέλεσμα. Από την μία θα συνέβαλλε στην αποσυμφόρηση του συνωστισμού στο Δημόσιο και από την άλλη στην αραίωση στα δρομολόγια των ΜΜΕ καθώς θα συνωστιζόταν λιγότερος κόσμος στις ώρες αιχμής.

Επίσης, το ενδεχόμενο για τη διενέργεια rapid test για την είσοδο των ανεμβολίαστων στα σούπερ μάρκετ άφησε ανοιχτό η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, αν και σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι στο τραπέζι η λήψη κι άλλων μέτρων. «Παρακολουθούμε τα κρούσματα καθημερινά. Η σύσταση είναι να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες επαφές. Το αν θα προχωρήσουμε σε περισσότερα μέτρα, είναι κάτι που πρέπει να συζητήσουμε με την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων. Αυτή τη στιγμή πάντως δεν είναι στο τραπέζι περισσότερα μέτρα», τόνισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.