Άσχημη εξέλιξη: Τόσα είναι τα χάπια για τον κορωνοϊό που θα έρθουν στην Ελλάδα ως τον Φλεβάρη

Άσχημη εξέλιξη: Τόσα είναι τα χάπια για τον κορωνοϊό που θα έρθουν στην Ελλάδα ως τον Φλεβάρη

Προ των πυλών είναι οι νέες θεραπείες για την COVID-19 που θα γίνονται με τη μορφή χαπιών.

Προ των πυλών είναι οι νέες θεραπείες για την COVID-19 που θα γίνονται με τη μορφή χαπιών. Ήδη οι εταιρείες Pfizer και Merck παράγουν φάρμακα έναντι της λοιμωξης, με τα χάπια της δεύτερης να εγκρίνονται για χρήση ήδη στη Μεγάλη Βρετανία.

Όσον αφορά την Ελλάδα, τα χάπια κατά της COVID-19 αναμένεται να περάσουν τα σύνορα στα τέλη του 2021 με αρχές του 2022. Στο μεσοδιάστημα, το υπουργείο Υγείας καταβάλλει προσπάθειες να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες, τόσο μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού όσο και μέσω διμερών επαφών που εξελίσσονται παράλληλα.

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε πρόσφατα, άλλωστε, και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, με την ίδια να βάζει έναν σημαντικό αστερίσκο στον διάλογο που εξελίσσεται. Αναλυτικότερα, όπως είπε, η χώρα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Merck για την προμήθεια επιπλέον ποσότητας του αντι-ιικού χαπιού μολνουπιραβίρη (molnupiravir). Οπως όμως επισήμανε με νόημα, «τα φάρμακα που θα έχουμε είναι της τάξης 2.000-10.000 χιλιάδες, μέχρι εκεί. Δεν θα είναι 100.000».

Χάπια

Η διά του στόματος θεραπεία με μολνουπιραβίρη ενδείκνυται για τη θεραπεία της ήπιας έως μέτριας λοίμωξηςCOVID-19 σε ενηλίκους που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής νόσου λόγω υποκείμενων παθήσεων (π.χ. παχυσαρκία και διαβήτη). Οπως προκύπτει από τα πορίσματα των κλινικών μελετών, εάν χορηγηθεί εντός πέντε ημερών από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο ή θανάτου.

Μάλιστα και ενώ αναμένεται το «πράσινο φως» από τους FDA και EMA, οι βρετανικές Αρχές ήδη ενέκριναν τη χρήση του, με αποτέλεσμα να αναμένεται εντός του μήνα η χορήγησή του σε ασθενείς εκεί. Αλλωστε, η ίδια η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι έως τα τέλη του έτους θα έχει παραγάγει συνολικά 10 εκατ. παρτίδες με σχέδια για άμεση αύξηση της παραγωγής.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.