Φαινόταν από καιρό: Το ‘πε και το ΄κανε ο Κουτσούμπας… 

Το ΚΚΕ εκσυγχρονίζεται

Ο γγ του ΚΚΕ και η... ρεβάνς

Η εικόνα του καταγάλανου εκλογικού χάρτη (με εξαίρεση μόνο τη Ροδόπη) με τη σαρωτική νίκη της ΝΔ στις εκλογές που συνιστά και προσωπικό θρίαμβο του Κυριάκου Μητσοτάκη, ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προγνώσεις της Πειραιώς.

Ταυτόχρονα ο μεγάλος χαμένος της χθεσινής αναμέτρησης ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που μετρά απώλειες σχεδόν 10 μονάδων από τις εκλογές του 2019.

Υπήρξαν όμως και κερδισμένοι στις χθεσινές εκλογές, μεταξύ των οποίων το ΠΑΣΟΚ, η Πλεύση Ελευθερίας, η Νίκη, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αμφότεροι πήραν περισσότερους ψήφους εν αντιθέσει με τον ΣΥΡΙΖΑ που είδε να κατακερματίζεται το ποσοστό του.

Ο Κουτσούμπας και η εκτόξευση

Εδώ και ένα εύλογο χρονικό διάστημα φαινόταν όμως και άνοδος του ΚΚΕ που αποτυπωνόταν στις δημοσκοπήσεις οι οποίες του έδιναν και μικρότερο ποσοστό από αυτό που τελικά πήρε.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας που έγινε σαν πρόσωπο αρκετές φορές viral, το γεγονός ότι αναγνωρίστηκε από μερίδα των πολιτών πως το ΚΚΕ έχει σταθερές θέσεις, έπαιξαν ρόλο και εν τέλει αυξήθηκε το ποσοστό.

Συγκεκριμένα, το ΚΚΕ είδε το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει δει εδώ και 10 χρόνια. Τελευταίο μεγάλο ποσοστό του ήταν στις πρώτες εκλογές του 2012 (στις 6 Μαΐου) με την Αλέκα Παπαρήγα στο «τιμόνι» που είχε λάβει 8,48%. Ομως «βούλιαξε» τον Ιούνιο του 2012 με 4,50%. Το αποτέλεσμα για το ΚΚΕ στις επόμενες εκλογίκές αναμετρήσεις:

  • Ιούλιος 2019: 5,30%
  • Σεπτέμβριος 2015: 5,55%
  • Ιανουάριος 2015: 5,47%

Όμως στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαίου 2023, το ΚΚΕ συγκέντρωσε 7,23%, παίρνοντας μεγαλύτερα ποσοστά στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.