Του έκοψε τη φόρα ο Τσίπρας…

Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ για τα ΜΜΕ

Πήρε και την τελική απόφαση

Λίγο τις εκλογές 2023, μία δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου «άναψε φωτιές» στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρώην υπουργό να οδηγείται τελικά στην αποχώρησή του από τα ψηφοδέλτια της Κουμουνδούρου, μετά τις έντονες αντιδράσεις.


Ειδικότερα, η αναφορά του κ. Κατρούγκαλου σε επαναφορά της παρακράτησης 20% στις εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΝΔ αλλά τη σφοδρή ενόχληση του Αλέξη Τσίπρα, που εμφανίστηκε ιδιαίτερα δυσαρεστημένος από τη δήλωση του κορυφαίου στελέχους του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε άμεσα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, του ζήτησε να ανασκευάσει, πράγμα που έκανε, λέγοντας πως η άποψή του είναι προσωπική. Ωστόσο, οι επικρίσεις από κόμματα και επαγγελματικούς φορείς συνεχίστηκαν, με αποτέλεσμα την απόσυρση τελικά της υποψηφιότητας του Γιώργου Κατρούγκαλου από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη»

Την απόσυρση της υποψηφιότητάς του ο Γιώργος Κατρούγκαλος την ανακοίνωσε μέσω Τwitter με το ακόλουθο μήνυμα:

«Παρακολουθώ τη θεατρική παράσταση που οργανώνει η Νέα Δημοκρατία με αφορμή χθεσινή μου τοποθέτηση για τις ασφαλιστικές εισφορές. Ξεκαθάρισα από το πρωί ότι αναφερόμουν σε προσωπικές θέσεις αρχής και όχι στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που είναι δημοσιευμένες εδώ και καιρό. Οι συκοφαντίες της Νέας Δημοκρατίας περί ‘κρυφής ατζέντας” είναι φαιδρές. Η Αριστερά μιλά πάντα τη γλώσσα της αλήθειας. Αν υπήρχε κρυφή ατζέντα, θα τη φανέρωνα αυτόβουλα δυο μέρες πριν από τις εκλογές;

Η ζημιά όμως γίνεται, με όργανο την μηντιακή παντοκρατορία της δεξιάς. Δεν θα τη διευκολύνω. Άλλωστε η εμπλοκή μου στην πολιτική δεν έγινε ποτέ με όρους προσωπικού συμφέροντος, αλλά προσφοράς. Εγκατέλειψα το Ευρωκοινοβούλιο όταν προσκλήθηκα στην πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ανέλαβα με άγνοια κινδύνου την καυτή πατάτα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη για τη χθεσινή μου τοποθέτηση και δηλώνω ότι αποσύρομαι από την εκλογική μάχη».

Η απόφαση Τσίπρα

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Γιώργο Παντελάκη, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι «το πρόγραμμα του κόμματος είναι απολύτως σαφές με βασικό άξονα του να είναι η ελάφρυνση της μεσαίας τάξης, και ουδείς δικαιούται να παρεκκλίνει από αυτό, ή να θολώνει με τις προσωπικές απόψεις του τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος». Είναι προφανές ότι μόλις γνωστοποιήθηκαν οι θέσεις που εξέφρασε ο κ. Κατρούγκαλος προκλήθηκε μεγάλη ενόχληση στην Κουμουνδούρου.

Υπήρξε επικοινωνία με τον κ. Κατρούγκαλο, ζητήθηκαν εξηγήσεις, ο κ. Κατρούγκαλος επιχείρησε διορθωτική δήλωση, ωστόσο η κίνηση αυτή δεν κρίθηκε ότι ήταν επαρκής, με δεδομένο, ότι οι προσωπικές και εκτός προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ θέσεις που διατύπωσε εκτιμήθηκε ότι προκαλούσαν πολιτική ζημιά όσο θα επιχειρούσε η αντίπαλη πλευρά να τις παρουσιάζει ως πραγματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ως εκ τούτου αποφασίστηκε να τεθεί εκτός εκλογικής μάχης. Πρόκειται για προσωπική απόφαση του Αλέξη Τσίπρα αφού ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε την απομάκρυνση του Γιώργου Κατρούγκαλου προκειμένου να μη ζημιωθεί το κόμμα στις εκλογές.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.