Παγωμάρα στον πλανήτη: Γιατί η Κίνα ζήτησε από τους πολίτες να μαζέψουν απόθεμα αγαθών ενόψει χειμώνα

Παγωμάρα στον πλανήτη: Γιατί η Κίνα ζήτησε από τους πολίτες να μαζέψουν απόθεμα αγαθών ενόψει χειμώνα

Κάτι δεν πάει καλά...

Η κινεζική κυβέρνηση έχει πει στις οικογένειες να συγκεντρώσουν απόθεμα με καθημερινά απαραίτητα αγαθά για περίπτωση έκτακτης ανάγκης, μετά τα ξεσπάσματα εστιών κορονοϊού και τις ασυνήθιστα έντονες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν άνοδο των τιμών στα λαχανικά και έχουν δημιουργήσει ανησυχίες για ελλείψεις εφοδιασμού.

Τα τοπικά μέσα δημοσίευσαν επίσης λίστες με συνιστώμενα προϊόντα για αποθήκευση στο σπίτι, όπως μπισκότα και στιγμιαία νούντλς, βιταμίνες, ραδιόφωνα και φακούς.

Η γενικευμένη αναστάτωση ανάγκασε τα κρατικά μέσα ενημέρωσης να προσπαθήσουν να κατευνάσουν τους φόβους και να διευκρινίσουν τη δήλωση του υπουργείου.

Η κινεζική κυβέρνηση συνήθως καταβάλλει πρόσθετες προσπάθειες για να ενισχύσει τις προμήθειες φρέσκων λαχανικών και χοιρινού κρέατος πριν από τις πιο σημαντική γιορτή της χώρας, τη Σεληνιακή Πρωτοχρονιά, η οποία το 2022 πέφτει στις αρχές Φεβρουαρίου.

Αλλά φέτος αυτές οι προσπάθειες έγιναν πιο επείγουσες, αφού τα ακραία καιρικά φαινόμενα στις αρχές Οκτωβρίου κατέστρεψαν καλλιέργειες στη Σαντόνγκ – τη μεγαλύτερη περιοχή καλλιέργειας λαχανικών της χώρας – ενώ και τα κρούσματα COVID-19, που εκτείνονται από τα βορειοδυτικά έως τα βορειοανατολικά της χώρας, απειλούν να διαταράξουν τον εφοδιασμό τροφίμων.

Την περασμένη εβδομάδα, οι τιμές των αγγουριών, του σπανακιού και του μπρόκολου είχαν υπερδιπλασιαστεί από τις αρχές Οκτωβρίου. Το σπανάκι ήταν πιο ακριβό από ορισμένα κομμάτια χοιρινού κρέατος στα 16,67 γιουάν (2,2 ευρώ).

Αν και οι τιμές έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες ημέρες, οι οικονομολόγοι αναμένουν σημαντική ετήσια αύξηση του πληθωρισμού στις καταναλωτικές τιμές  για τον Οκτώβριο, την πρώτη μετά από πέντε μήνες.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.