Η ανατροπή της δεκαετίας: Το «κόλπο» Ερντογάν με το οποίο ξεπέρασε τον Κιλιτσντάρογλου 

Η ανατροπή της δεκαετίας: Το «κόλπο» Ερντογάν με το οποίο ξεπέρασε τον Κιλιτσντάρογλου 

Πώς διέψευσε τις δημοσκοπήσεις και... πήρε τη ρεβάνς;

Φερόταν να έχει υποστεί ανεπανόρθωτη πολιτική φθορά, να οδεύει σε βαριά ήττα, έπειτα από 20 χρόνια στην εξουσία. Όμως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βγήκε από τις εκλογές αλώβητος με την κυριαρχία του στην Τουρκία «ραγισμένη» αλλά όχι «σπασμένη».

Απέναντι στον συνασπισμό της αντιπολίτευσης, ο νυν πρόεδρος άντεξε και μοιάζει να οδεύει ενισχυμένος στις κάλπες της 28ης Μαΐου. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έλαβε 49,5% των ψήφων, έναντι 45% του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Έτσι, η τουρκική εθνική εφορευτική επιτροπή επιβεβαίωσε το απόγευμα πως η προεδρία θα κριθεί στον δεύτερο γύρο.

Ο Ερντογάν κατάφερε να διατηρήσει το προβάδισμά του ακόμα και στις περιοχές όπου ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ είχε σαν αποτέλεσμα τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι να σκοτωθούν, με πολλούς να «θάβονται» στις πολυκατοικίες που έχτισαν οι… εργολάβοι του.

Το μεγάλο κόλπο του Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος κατάφερε να μετατρέψει την ψήφο της δυσαρέσκειας των σεισμόπληκτων, σε ψήφο εμπιστοσύνης. Τις τελευταίες μέρες ο Ερντογάν μέσα από τις προεκλογικές του συγκεντρώσεις προσπάθησε να ακολουθήσει μία αλάνθαστη συνταγή.

Στην ουσία, η συνταγή αυτή, είναι ο ιδιότυπος ισλαμισμός, ο έντονος εθνικισμός της και τα μεγάλα «δώρα» του Τούρκου προέδρου, από τις γενναίες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις μέχρι τη μαζική προσφορά τουρκικών υπηκοοτήτων σε Αφγανούς, Σύρους και όλες τις άλλες μειονότητες που ζουν εκεί, παραλίγο να βγάλουν εκτός κούρσας τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου από τον πρώτο γύρο.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.