Εκλογές στην Τουρκία: Περιμένατε κάτι διαφορετικό από τον Ερντογάν;

Συνεχίζει να προκαλεί η Τουρκία: «Ατυχής η ανακοίνωση της Αθήνας»

Ο «σουλτάνος» έχει... ριζώσει στην Τουρκία

Κόντρα στο κλίμα που είχε δημιουργηθεί τα τελευταία 24ωρα, εκτός Τουρκίας και εν πολλοίς αποτυπωνόταν και στις δημοσκοπήσεις, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε επί της ουσίας να αναδειχθεί νικητής στις εκλογές.

Ακόμη και αν χρειαστεί να πάει στον β’ γύρο απέναντι στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο «Σουλτάνος» έκανε ουσιαστικά επίδειξη δύναμης τόσο με το ποσοστό, οριακά κάτω από το 50%, που συγκέντρωσε στη διαδικασία της 14ης Μαΐου όσο και με τον αριθμό των βουλευτών που όπως όλα δείχνουν θα εκλέξει στην επόμενη Βουλή.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης κατάφερε να πρωτεύσει στα παράλια της Τουρκίας -στην περιφέρεια της Σμύρνης είχε διπλάσιο ποσοστό- αλλά και στις μεγάλες περιφέρειες της Κωνσταντινούπολης (με ποσοστό κάτω από 2%) αλλά και της Άγκυρας (οριακά πάνω από 1%).

Ωστόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας ο Ερντογάν ήταν ο ξεκάθαρος νικητής. Ακόμη και σε περιοχές που πρόσφατα επλήγησαν από τον δολοφονικό σεισμό η διαφορά του Ερντογάν ήταν τεράστια. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Καχραμανμαράς εκεί που ο Ερντογάν συγκεντρώνει 71,88% ενώ ο Κιλιντσάρογλου 22,2% με τον Ντογάν να φτάνει στο 5,5%.

Κερδίζει και το Κοινοβούλιο

Παράλληλα, ο Ερντογάν διατηρεί την πλειοψηφία και στο κοινοβούλιο, κάτι που σημαίνει πως ακόμη και αν ο Κιλιτσντάρογλου κάνει την ανατροπή στον δεύτερο γύρο, ουσιαστικά δεν θα μπορεί να κυβερνήσει.

Το ΑΚΡ συγκεντρώνει ένα ποσοστό λίγο πάνω από το 35% που είναι μεν μειωμένο σε σχέση με εκείνο που είχε χάνοντας παράλληλα περί τις 29 έδρες, ωστόσο μέσω των συμμαχιών ο Ερντογάν αναμένεται να έχει και πάλι πάνω από 300 έδρες.

Περιμένατε κάτι διαφορετικό;

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν κέρδισε από την πρώτη Κυριακή των εκλογών, επιβεβαιώνοντας τις δημοσκοπήσεις… αλλά μόνο σε αυτό το κομμάτι. Και αυτό διότι παρά το γεγονός ότι έδιναν προβάδισμα στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, εν τέλει προέκυψε πως ο πρώτος έχει… ριζώσει για τα καλά στην τουρκική κοινωνία.

Ωστόσο, η νίκη για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών δεν θα είναι εύκολη υπόθεση αφού οι παρασκηνιακές συννενοήσεις συνεχίζονται στην Τουρκία…

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.