Η απάντηση στο αίνιγμα του covid: Γι’ αυτό ασθενούν σοβαρά υγιείς, πλήρως εμβολιασμένοι νέοι

Η απάντηση στο αίνιγμα του covid: Γι’ αυτό ασθενούν σοβαρά υγιείς, πλήρως εμβολιασμένοι νέοι

Προβληματισμό προκαλεί η νόσηση από covid υγειών ή πλήρως εμβολιασμένων.

Το ποσοστό των υγειών ή πλήρως εμβολιασμένων παραμένει σχετικά χαμηλό αλλά τα παραδείγματα είναι καθημερινά. Αυτό προκαλεί προβληματισμό στους επιστήμονες.

Οι επιστήμονες ανά τον κόσμο μελετούν γιατί μερικοί ασθενείς – ακόμη και κάποιοι με ευνοϊκό «προφίλ» υγείας – αρρωσταίνουν σοβαρά όταν μολύνονται από τον κορονοϊό με αποτέλεσμα να διασωληνώνονται στις ΜΕΘ, ενώ άλλοι εμφανίζουν μόνο ήπια συμπτώματα ή είναι τελείως ασυμπτωματικοί.

Παρόλο που τα βαριά περιστατικά της νόσου αφορούν κυρίως ηλικιωμένους και ασθενείς με παθήσεις όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος, βαριές περιπτώσεις κορονοϊού εμφανίζονται μερικές φορές και σε νέους ενήλικες χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Μέχρι τώρα δεν είναι σαφές ποιοί ακριβώς παράγοντες προκαλούν τόσο βαριά νόσηση σε αυτούς τους τελευταίους ασθενείς, αλλά εκτιμάται ότι σε ένα βαθμό εμπλέκονται και γενετικοί παράγοντες.

Ύστερα από πλήρη ανάλυση του γονιδιώματος των ασθενών, καθώς και άλλες αναλύσεις αιματολογικές, κυτταρολογικές κ.α., διαπιστώθηκε ότι οι βαριά νοσούντες εμφάνιζαν χειρότερη φλεγμονή, περισσότερη πήξη του αίματος και, επιπλέον, είχαν πιο ενεργά πέντε γονίδια. Η πιο σημαντική γενετική “υπογραφή”, που συνδεόταν με μια βαριά και δυνητικά θανατηφόρα Covid-19, φάνηκε να είναι η πιο έντονη έκφραση του γονιδίου ADAM9. Αυτό επιβεβαιώθηκε από την ανάλυση μιας δεύτερης ομάδας από 81 βαριά περιστατικά Covid-19, σε σύγκριση με 73 ασθενείς που είχαν αναρρώσει.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.