Κωδικός «ενοίκια στην Ελλάδα»: Ένα συνεχιζόμενο έγκλημα…

Τα έξι βήμα συμπλήρωσης της αίτησης για το επίδομα ενοικίου

Προβληματισμός για την αγορά σπιτιού στην Ελλάδα...

Το πρόγραμμα Σπίτι Μου έχει μπει σε λειτουργία και πλέον οι δικαιούχοι μπορούν να κάνουν αιτήσεις για να πάρουν δάνειο και να αποκτήσουν το δικό τους ακίνητο.

Ομως το πρόβλημα δεν είναι τα δάνεια αλλά τα σπίτια που… αγνοούνται. Και αυτό διότι τα ακίνητα που πληρούν τις προϋποθέσεις του προγράμματος είναι ελάχιστα.


Σύμφωνα με στοιχεία από το Σύλλογο Μεσιτών Αθηνών-Αττικής, στο λεκανοπέδιο μόλις το 32,6% των κατοικιών, δηλαδή 14.900 από περίπου 45.700 κατοικίες πληροί τις προϋποθέσεις του προγράμματος. Να έχει δηλαδή αξία έως 200.000 ευρώ και παλαιότητα τουλάχιστον 15 ετών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, οι δόσεις των δανείων του «Σπίτι μου» που φτάνουν έως τα 150.000 ευρώ είναι αρκετά χαμηλότερες από εκείνων της αγοράς καθώς επιδοτείται από το 75% έως και το 100% του επιτοκίου. Αφού εγκριθεί το δάνειο οι ενδιαφερόμενοι έχουν περιθώριο 2 μηνών να βρουν σπίτι.

Σε κάθε περίπτωση, οι όροι μοριοδότησης του προγράμματος, η ανάγκη ύπαρξης σημαντικού ποσού σε μετρητά και η δυσκολία εξεύρεσης των κατάλληλων ακινήτων συνεχίζουν να προβληματίζουν τους νέους που θέλουν να αποκτήσουν τη δική τους στέγη.

Σημειώνεται ότι οι προεγκρίσεις έχουν ξεπεράσει τις 1.300 με τους μεσιτικούς φορείς να ζητούν μέτρα για την αύξηση των κατοικιών που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

«Οι συνθήκες της αγοράς αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα. Εκεί είναι το πρόβλημα μας, ζήτηση υπήρχε και πριν. Είτε ελληνική ζήτηση, είτε ξένη ζήτηση υπήρχε. Αυτή τη στιγμή έχουν βάλει κι άλλη ζήτηση μέσα στο παιχνίδι της κτηματαγοράς με αποτέλεσμα να αυξηθούν κι άλλο οι τιμές», δήλωσε ο Πρόεδρος Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος.

 

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.