Μόνο με Pfizer και Moderna: Η χώρα που εμβολίασε το 84% των πολιτών της, έχει 30% θανάτους πλήρως εμβολιασμένων

Μόνο με Pfizer και Moderna: Η χώρα που εμβολίασε το 84% των πολιτών της, έχει 30% θανάτους πλήρως εμβολιασμένων

Η Σιγκαπούρη έχει πετύχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμών, τέτοιο που πολλές χώρες θα ζήλευαν. Ωστόσο, η αύξηση ρεκόρ στον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων που παρατηρείται, κρούει τον κώδωνα για κινδύνους.

Η Σιγκαπούρη είναι μια από τις πολλές λεγόμενες «χώρες COVID-zero», δηλαδή μηδενικής Covid, που επέβαλε ορισμένα από τα αυστηρότερα μέτρα στον κόσμο, καταφέρνοντας να συγκρατήσει πολύ κάτω από τα νούμερα άλλων χωρών τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων.

Η επιβολή αυτών των μέτρων ήταν μέρος μιας στρατηγικής μέχρι να εμβολιαστεί η συντριπτική πλειονότητα των 5,5 εκατομμυρίων πολιτών της και να ξεκινήσει η σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών και η επανέναρξη οικονομικών δραστηριοτήτων.

Τώρα σιγά-σιγά ανοίγει ξανά τα σύνορά της, εντάσσοντας στη λίστα των χωρών οι προερχόμενοι από τις οποίες δεν μπαίνουν σε καραντίνα σε σχεδόν δώδεκα.

Το ζητούμενο, όμως, για τις αρχές είναι πώς θα καταφέρουν να αποτρέψουν την αύξηση κρουσμάτων μεταξύ των ηλικιωμένων και των ομάδων του πληθυσμού με πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, ιδιαίτερα μεν Δέλτα που μεταδίδεται ταχύτατα να είναι το κυρίαρχο στέλεχος παγκοσμίως.

«Αν ήμουν υπεύθυνος χάραξης πολιτικής στην Αυστραλία, στη Νέα Ζηλανδία ή στην Κίνα, θα μελετούσα τι συνέβη στη Σιγκαπούρη», σημείωσε ο Κουκ.

Αν και το 84% των κατοίκων της Σιγκαπούρης έχει εμβολιαστεί πλήρως, οι περισσότεροι εμβολιασμένοι με Pfizer, τα εμβόλια ενδέχεται να μην προστατεύουν ορισμένους από τους πιο ευάλωτους.

Οι πλήρως εμβολιασμένοι αποτελούσαν περίπου το 30% των θανάτων που σημειώθηκαν τον τελευταίο μήνα, οι περισσότεροι άνω των 60 ετών με υποκείμενα ιατρικά προβλήματα, σύμφωνα με μελέτες που δείχνουν ότι τα εμβόλια προσφέρουν λιγότερη προστασία σε ηλικιωμένους και πολύ άρρωστους.

Ο μέσος όρος επτά ημερών της Σιγκαπούρης με 1,77 ημερήσιους θανάτους ανά εκατομμύριο ανθρώπους ξεπερνά τον αντίστοιχο άλλων χωρών της περιοχής, όπως της Ιαπωνία με το 0,14, της Νότιας Κορέας με 0,28 και της Αυστραλία με 0,58, σύμφωνα με το Our World in Data.

 

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.