Ποιο debate;

Νέα δημοσκόπηση: Ποια είναι η απόσταση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ;

Συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την «τηλεμαχία» αλλά ο τρόπος που θα διενεργηθεί προβληματίζει...

Eξι θα είναι οι θεματικές ενότητες του debate που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τετάρτη 10 Μαΐου μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, όπως αποφάσισε η Διακομματική Επιτροπή.

Η Διακομματική απέρριψε την πρόταση των έξι δημοσιογράφων για ελεύθερη ερώτηση στους πολιτικούς αρχηγούς και πρόσθεσε μία ενότητα που θα αφορά τη νέα γενιά.

Επιπλέον, στο τέλος του debate οι πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν τρία λεπτά στη διάθεσή τους ο καθένας για να τοποθετηθούν ελεύθερα.


Οι έξι θεματικές ενότητες:

  1. Οικονομία, ανάπτυξη, απασχόληση
  2. Εξωτερική πολιτική και Άμυνα
  3. Κράτος, θεσμοί, διαφάνεια
  4. Υγεία, Παιδεία και κοινωνικό κράτος
  5. Περιβάλλον και Ενέργεια
  6. Νέα γενιά

Συντονιστής του debate θα είναι ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Γιώργος Κουβαράς και θα συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι (με αλφαβητική σειρά):

  • Μάρα Ζαχαρέα (Star),
  • Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ),
  • Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1),
  • Αντώνης Σρόιτερ (Alpha),
  • Παναγιώτης Στάθης (Open),
  • Ράνια Τζίμα (Mega).

To debate που… δεν είναι debate

Οι δημοσιογράφοι που θα συμμετάσχουν στο debate είχαν κάνει δηλώσεις έξω από την ΕΡΤ αφήνοντας υπόνοιες πως θα είναι μία ακόμη «βαρετή συζήτηση» που γίνεται πριν τις εκλογές. Και δεν έχουν άδικο αφού οι δημοσιογράφοι δεν θα έχουν καν δικαίωμα να κάνουν έστω μία ελεύθερη ερώτηση, οι πολιτικοί αρχηγοί δεν θα μιλήσουν μεταξύ τους…

«Να απαντήσουν στις ερωτήσεις οι πολιτικοί αρχηγοί και όχι να γίνονται παράλληλοι μονόλογοι. Είναι τιμητικό για εμένα, ήθελα να το ζήσω. Τα debate πρέπει να γίνονται με τρόπο που να ωφελούν τους πολίτες. Απαίτηση δική μας να απαντάνε στις ερωτήσεις μας» είπε ο Γιώργος Παπαδάκης.

Η Σία Κοσιώνη ανέφερε πως «η μορφή, η διοργάνωση, η διάρθρωση που θα έχει αυτό το debate είναι ήδη αποφασισμένη, δυστυχώς όχι από τους δημοσιογράφους για μία ακόμη φορά αλλά ειλικρινά θεωρώ εξαιρετικά βαρετό να ξανακάνουμε αυτή τη συζήτηση».

«Ωστόσο πάντα τα debate έχουν το ενδιαφέρον τους, οι πολιτικοί αρχηγοί έρχονται κοντά, δημιουργείται μία ατμόσφαιρα. Δεν θα πρέπει να περιμένουμε εκπλήξεις σε ό,τι έχει να κάνει με τη διάρθρωση και τις θεματικές ενότητες, τους χρόνους που είναι γνωστό. Διάλογος μεταξύ τους δεν θα γίνει, είναι επίσης γνωστό. Θα συνεννοηθούμε μεταξύ μας οι δημοσιογράφοι τι θα ρωτήσουμε» συμπλήρωσε.


Από την πλευρά του ο Αντώνης Σρόιτερ ανέφερε πως το debate θα διεξαχθεί «με τους γνωστούς κανόνες. Μία βαρετή συζήτηση που γίνεται κάθε φορά που έχουμε εκλογές. Εγώ ακούω όλα τα κόμματα και λένε κάθε φορά για ελεύθερες συζητήσεις και ερχόμαστε πάλι να μπούμε σε μία διαδικασία με ένα αυστηρά καθορισμένο πλαίσιο στον τομέα που πρέπει να ρωτήσεις, ποια είναι η διαδικασία, ποιος πρέπει να ρωτήσει ποιον».

«Υπάρχει και ένας χρόνος στο τέλος όπου οι πολιτικοί αρχηγοί μπορούν να πουν ό,τι θέλουν. Φαντάζομαι αυτό μπορούσαν να το πουν όλη την προεκλογική περίοδο. Τελοσπάντων… Αυτοί είναι οι κανόνες, τους σεβόμαστε και θα κάνουμε ερωτήσεις» σχολίασε.

Επίσης και η Μάρα Ζαχαρέα είπε πως η διοργάνωση της συζήτησης δεν θα έχει πραγματικό ενδιαφέρον για τον τηλεθεατή: «Πιστεύω να έχει ένα σχετικό ενδιαφέρον. Δυστυχώς ούτε αυτή τη φορά διοργανώθηκε συζήτηση έτσι ώστε να έχει ένα πραγματικό ενδιαφέρον για τον τηλεθεατή. Αυτή είναι η δική μου γνώμη. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε μέσα στο πλαίσιο που όρισε η Διακομματική Επιτροπή».


Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.