Διεθνές πρότυπο: Το ελληνικό νησί με την επένδυση- μαμούθ που γίνεται το πιο έξυπνο στην Ευρώπη

Διεθνές πρότυπο: Το ελληνικό νησί με την επένδυση- μαμούθ που γίνεται το πιο έξυπνο στην Ευρώπη

Σε εφαρμογή το μνημόνιο συνεργασίας.

Σε εφαρμογή μπαίνει η συμφωνία για την έναρξη του προγράμματος GReco-island στη Χάλκη εν όψη της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο νησί την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου.

Τον περασμένο Ιούλιο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Πεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, του δημάρχου Χάλκης, Ευάγγελου Φραγκάκη και εκπροσώπων της ΔΕΗ, του Ομίλου Συγγελίδη/Citroen, της AKUO ENERGY GREECE, της OMEXOM/Vinci Energies, της VODAFONE και της ALD Automotive.

Το πρόγραμμα στοχεύει να μετατρέψει το νησί της Χάλκης σε ένα διεθνές πρότυπο πράσινης ενεργειακής μετάβασης, με πλήρη απανθρακοποίηση με παράλληλη εφαρμογή «έξυπνων» λύσεων στα δίκτυα ενέργειας και μεταφορών του νησιού.

Έτσι στο νησί θα γίνει εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 1 μεγαβάτ μέσω της οποίας θα καλύπτεται το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών αναγκών των κατοίκων του νησιού με τη μέθοδο του ενεργειακού συμψηφισμού. Ο Δήμος Χάλκης και οι κάτοικοι έχουν συστήσει ενεργειακή κοινότητα για να συμμετάσχουν στα οφέλη της δράσης.

Το κόστος εγκατάστασης του πάρκου αναλαμβάνει εξολοκλήρου η ΔΕΗ ενώ τη διαχείριση οι AKUO Energy και OMEXOM/Vinci Energies.

Παράλληλα θα υπάρξει δωρεά ηλεκτρικών οχημάτων για χρήση από τις δημόσιες υπηρεσίες του νησιού, από τον όμιλο Συγγελίδη και την ALD Automotive.

Τέλος θα υπάρξει στη Χάλκη αναβάθμιση του τηλεπικοινωνιακού δικτύου σε 5G από τη Vodafone, με σκοπό να επιτραπούν η εφαρμογή της τηλεϊατρικής, η ανάπτυξη δράσεων τηλεκπαίδευσης για τους μαθητές της Χάλκης αλλά και για τα παιδιά που θα συμμετέχουν σε summer camps στο νησί. Στόχος μεταξύ άλλων είναι η προσέλκυση τουρισμού ψηφιακών νομάδων και η βελτίωση της καθημερινότητας τουριστών και μόνιμων κατοίκων του νησιού.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.