Η σκηνοθεσία της ανακοίνωσης: Ο λόγος που ο Γ. Παπανδρέου αποφάσισε να την κάνει μπροστά από μια ντουλάπα

Γιώργος Παπανδρέου για Πρόεδρος...

Υποψήφιος για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής είναι ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Υποψήφιος για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής είναι ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Την σχετική ανακοίνωση έκανε το βράδυ της Τετάρτης (21/10) και το σύνθημα ήταν «νέα αλλαγή».

Στο πολιτικό κομμάτι υπήρξαν ποικίλες αντιδράσεις. «Back to the future» σχολίασε ενδεικτικά υποψήφιος, ενώ συνεργάτης άλλου υποψηφίου προέβλεπε ότι «ξεκινάει η μάχη». «Μια απ’ τα ίδια» έλεγε έμπειρο κομματικό στέλεχος, ενώ άλλος παρατηρούσε ότι ο Γ. Παπανδρέου έδειχνε κουρασμένος, χωρίς ενθουσιασμό.

Στέλεχος της ΚΕ και υποστηρικτής του, στον αντίποδα, τόνιζε ότι προκάλεσε το απαραίτητο για το ΚΙΝΑΛ επικοινωνιακό σοκ. «Αν δεν υπήρχε η υποψηφιότητα Παπανδρέου, δεν θα παίζαμε πρωτοσέλιδο και σε κεντρικά δελτία ειδήσεων», ανέφερε.

Σαφείς συμβολισμούς είχε η επιλογή να κάνει την ανακοίνωση από το Ιδρυμα Α. Παπανδρέου, ανάμεσα σε φωτογραφίες του Γεωργίου Παπανδρέου, του Ανδρέα Παπανδρέου, σήματα με τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ.

Αντίστοιχα συμβολικό ήταν το σύνθημα «νέα αλλαγή». Είναι προφανές ότι ο Γ. Παπανδρέου επιδιώκει να κινητοποιήσει συναισθηματικά το παλαιό ακροατήριο του ΠΑΣΟΚ, με ανανεωμένο το σύνθημα του Ανδρέα Παπανδρέου το 1981 για «Αλλαγή», ταυτόχρονα με τον πολιτικό προσδιορισμό για «προοδευτική διακυβέρνηση απέναντι στη συντήρηση».

Το παρασκήνιο

Σχόλια έγιναν επίσης και για το σκηνικό του τηλεοπτικού μηνύματος. Οπως είχε πληροφορηθεί το iefimerida.gr, στο επιτελείο του Γ. Παπανδρέου επικρατούσε η άποψη από τις προηγούμενες ημέρες ότι το φόντο θα έπρεπε να είναι «στιβαρό». Μια από τις απόψεις που κατατέθηκαν ήταν το φόντο να είναι η Ακρόπολη, όπως φαίνεται από το κτίριο του Ιδρύματος Ανδρέα Γ. Παπανδρέου στην οδό Πειραιώς. Αρκετοί αντέδρασαν, εκτιμώντας ότι ένα τόσο επιβλητικό φόντο θα παρέπεμπε συνειρμικά στο αλήστου μνήμης διάγγελμα στο Καστελλόριζο το 2010, απ’ όπου ανακοίνωσε την είσοδο της χώρας στα μνημόνια.

Οι αντιδράσεις αυτές οδήγησαν σε δεύτερες σκέψεις και έπεσε η ιδέα να κάνει τη δήλωση από το γραφείο του στη Βουλή ή στο περιστύλιο.

Το σενάριο απορρίφθηκε ως αντιθεσμικό, καθώς οι εκλογές του ΚΙΝΑΛ αφορούν κομματική και όχι κοινοβουλευτική διαδικασία. Επανήλθε η πρόταση για το γύρισμα με φόντο την Ακρόπολη, ωστόσο επελέγη τελικά να γίνει η δήλωση στο γραφείο του Γ. Παπανδρέου, με φόντο μια ταπεινή εσωτερική ξύλινη πόρτα (ή ντουλάπα), μια μπαλκονόπορτα μισάνοιχτη και έναν πίνακα του Μώραλη.

«Από τον Τάσο Μπιρσίμ (σκηνοθέτη του Ανδρέα Παπανδρέου) και τον Γιώργο Σιούλα (σκηνοθέτη του Γιώργου Παπανδρέου) φτάσαμε στο πλάνο της ντουλάπας», σχολίαζε αιχμηρά έμπειρο κομματικό στέλεχος.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.