Πρόσφατα, οι φαρμακοποιοί έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας έλεγχο των γιατρών για το ενδεχόμενο έκδοσης ψευδών γνωματεύσεων, καθώς πιθανολογούν ότι δεν τηρούνται οι εγκεκριμένες ενδείξεις χορήγησης του φαρμάκου Ozempic μόνο σε ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 και ότι συνταγογραφείται τελικά για τον έλεγχο του βάρους.
Ωστόσο, οι γιατροί φαίνεται ότι πετούν το μπαλάκι των ευθυνών στους φαρμακοποιούς. Σε κάθε περίπτωση το Ozempic είναι ένα φάρμακο επικίνδυνο για όσους δεν έχουν διαβήτη…
Τις ανεπιθύμητες συνέπειες που συνοδεύουν τη χρήση του φαρμάκου για τον διαβήτη Ozempic από άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος, τη σύνδεση του φαρμάκου με τον καρκίνο του θυρεοειδούς και τους τρόπους που οδηγούν με ασφάλεια στην απώλεια βάρους, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία.
Στην ανακοίνωση, που υπογράφει ο πρόεδρος της Εταιρείας και Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Δημήτρης Γρηγοράκης, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Μεγάλη δημοσιότητα έχει λάβει η χρήση του Ozempic (σεμαγλουτίδη) για την απώλεια βάρους. Η σεμαγλουτίδη (semaglutide) είναι αγωνιστής των υποδοχέων του πεπτιδίου GLP1. Δρα με τον ίδιο τρόπο όπως το πεπτίδιο GLP-1 (μια ορμόνη που παράγεται στο έντερο) αυξάνοντας την ποσότητα της ινσουλίνης που απελευθερώνεται από το πάγκρεας μετά τη λήψη τροφής. Αυτό συντελεί στον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
H σεμαγλουτίδη είναι ένα ανερχόμενο φάρμακο, το οποίο κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία Ozempic και χορηγείται σε εβδομαδιαία βάση με υποδόρια ένεση. Προορίζεται για τη θεραπεία των διαβητικών ασθενών, ωστόσο τελευταία χρησιμοποιείται και από άτομα που επιθυμούν να απωλέσουν βάρος. Βέβαια, όπως με όλα τα φάρμακα έτσι και η σεμαγλουτίδη προκαλεί διάφορες ανεπιθύμητες ενέργειες που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής».
Σύμφωνα με την Διατροφολογική εταιρεία οι παρενέργειες του Ozempic είναι οι εξής:
- Διαταραχές του πεπτικού συστήματος, όπως διάρροια, εμετό και ναυτία
- Νευρολογικές (ζάλη)
- Ηπατικές και χοληφόρων αγγείων (οξεία παγκρεατίτιδα, χολολιθίαση)
- Καρδιολογικές (αυξημένος καρδιακός ρυθμός) κλπ.
- Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι ο τύπος φαρμάκου στον οποίο ανήκει η σεμαγλουτίδη, δηλαδή αγωνιστών υποδοχέα GLP-1, έχει συνδεθεί με τον καρκίνο του θυροειδούς.