430.000 ψήφοι: Αυτοί κρίνουν αν θα κυβερνήσει η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ

Μέλος εφορευτικής θηλάζει και αλλάζει το μωρό της μέσα στο εκλογικό τμήμα!

Η εκλογική ομάδα στην οποία «ποντάρουν» Τσίπρας - Μητσοτάκης

Στις εκλογές της 21ης Μαΐου θα ψηφίσουν για πρώτη φορά περίπου 430.000 νέοι (ηλικίας από 17 έως 21 ετών), εκ των οποίων περίπου ο ένας στους πέντε πηγαίνει ακόμα σχολείο. Περισσότερες είναι επίσης οι γυναίκες ψηφοφόροι, σε σύγκριση με τους άνδρες.

Τα βήματα προς την κάλπη είναι απλά. Μπαίνοντας στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και στην εφαρμογή Μάθε που ψηφίζεις οι πολίτες μπορούν να δουν το εκλογικό τμήμα στο οποίο θα ψηφίσουν. Απαιτούνται τα προσωπικά στοιχεία ή ο εκλογικός αριθμός.Την Κυριακή 21 Μαϊου, οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα.

Οι πολίτες ψηφίζουν με ταυτότητα ή διαβατήριό ή άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι, τυχόν “κομμένα” δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.


Οι «πρωτάρηδες» της κάλπης

  • 112.097 νέοι εκλογείς, 17 ετών / Έτος γέννησης: 2006
  • 109.719 νέοι εκλογείς, 18 ετών / Έτος γέννησης: 2005
  • 108.762 νέοι εκλογείς, 19 ετών / Έτος γέννησης: 2004
  • 108.017 νέοι εκλογείς, 20 ετών / έτος γέννησης: 2003


Τι θα ψηφίσουν οι νέοι;

Το βασικό ερώτημα, που καλούνται να απαντήσουν -μεταξύ άλλων- τα κόμματα για να σκιαγραφήσουν το «προφίλ» τους είναι το τι θα ψηφίσουν, αλλά και από τι θα επηρεαστούν την τρίτη εβδομάδα του Μαΐου. Χαρακτηριστικές είναι οι απαντήσεις που δίνουν μερικοί εξ αυτών, οι οποίοι και σημειώνουν πως δεν το έχουν σκεφτεί ακόμα τι θα ψηφίσουν και θα «απλά θα πάνε έτσι στο εκλογικό κέντρο και ό,τι γίνει».

Η οικογένεια, το σχολείο, οι παρέες και κυρίως τα social media θα αποφασίσουν… μαζί τους. Όπως τονίζουν, μάλιστα, γνώμονας για την ψήφο τους θα είναι τόσο η εκπαίδευση, που έχουν λάβει μέχρι στιγμής, όσο και ο μελλοντικός τους επαγγελματικός προσανατολισμός. Αξιο αναφοράς είναι ότι η «Generation Z» ενημερώνεται από εφαρμογές, όπως είναι το Facebook, το Instagram και κυρίως το TikTok.

Στη συγκεκριμένη εφαρμογή, η οποία και αποτελεί συνέχει της αντίστοιχης κινεζικής εφαρμογής «Musical.ly» ποντάρουν μεταξύ άλλων και οι πολιτικοί αρχηγοί, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας διατηρούν προφίλ στην εφαρμογή. Οι νέοι τους παρακολουθούν, αλλά δεν τους ακολουθούν όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες. Σε ό,τι αφορά, μάλιστα, στο πολιτικό γίγνεσθαι μετά και την προκήρυξη των εκλογών, στον «αέρα» βγήκε και η πρώτη δημοσκόπηση του Alpha, όπου και φαίνεται πως η Νέα Δημοκρατία διατηρεί προβάδισμα 6,2 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.