«Θα αντιμετωπίσουμε πρωτόγνωρα φαινόμενα! Ο Κηφισός δέχτηκε χθες 30 εκατομμύρια τόνους νερού»

«Θα αντιμετωπίσουμε πρωτόγνωρα φαινόμενα! Ο Κηφισός δέχτηκε χθες 30 εκατομμύρια τόνους νερού»

«Καμπανάκι» κινδύνου για τα φαινόμενα που θα αντιμετωπίζουμε στο μέλλον, λόγω της κλιματικής κρίσης, κρούει ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας.

Ο κ. Λέκκας ανέφερε πως «στην Αττική, στη λεκάνη του Κηφισού που αρχίζει από το Κρυονέρι τις Αχαρνές και περιλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα του λεκανοπεδίου, έπεσαν χθες 30 εκατ. τόνοι νερού. Είναι πρωτόγνωρα τα φαινόμενα, αναλωνόμαστε στο ποιος φταίει ποιος όχι, και εκεί εξαντλείται η δυναμική μας. Είμαστε σε νέα φάση, σε φάση κλιματικής κρίσης, χρειάζονται νέες δομές».

Όπως υποστηρίζει ο καθηγητής «υπάρχει κλιματική κρίση όχι κλιματική αλλαγή. Θα υπάρχουν τέτοια φαινόμενα, ευρύτερα στο μεσογειακό χώρο, είναι ο ομφάλιος λώρος του κλίματος στον πλανήτη μας, πολύ ευαίσθητος χώρος, θα έχουμε συχνότερα και μεγαλύτερα φαινόμενα σε περιοχές που δεν αναμένεται να τα έχουμε, και θα έχουμε συνθέτες κρίσεις και κινδύνους, δηλαδή ο ένας θα ακολουθεί τον άλλο ή θα εκδηλώνονται ταυτόχρονα».

Γι αυτό το λόγο όπως είπε «πρέπει να σχεδιάζουμε: πολλαπλοί κίνδυνοι – πολλαπλές κρίσεις. Θα αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση που ούτε καν φανταζόμαστε» προειδοποίησε.

Σχετικά με τις καταστροφές στην Ιθάκη, είπε πως «έχει υποστεί ήδη σημαντικότατες ζημιές από τον Ιανό, ορισμένα έργα πρόλαβαν να γίνουν ορισμένα όχι, είναι δύσκολο να γίνουν, γιατί έχουμε συνεχείς κατολισθήσεις, και όχι μόνο στην Ιθάκη, σε πολλούς μικρούς δήμους».

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.