Ας λέει ό,τι θέλει: Ερντογάν τέλος…

Ας λέει ό,τι θέλει: Ερντογάν τέλος…

Πλησιάζουν οι εκλογές στην Τουρκία

Οι εκλογές της 14ης Μαΐου στην Τουρκία πλησιάζουν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέστρεψε στην επιθετική ρητορική κατά της Ελλάδας.

Ομως τα λόγια του δεν πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά, αν πάρει κανείς ως δεδομένο τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν τον Ερντογάν να χάνει έδαφος.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) της Τουρκίας φαίνεται να προηγείται με σημαντική διαφορά στις βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Metropoll.που έγινε από 1 έως 3 Απριλίου. Το ΑΚΡ λαμβάνει το 35% των ψήφων, έναντι του 21,7% του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του οποίου ηγείται ο αντίπαλος του προέδρου Ερντογάν, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Αντίθετα σε πρόσφατη έρευνα της ORC, που διεξήχθη μεταξύ 7-11 Απριλίου προέκυψαν τα εξής αποτελέσματα: Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: 48,9% και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: 41,5%. Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενη δημοσκόπηση της Metropoll, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προηγείτο με διαφορά 1,5 ποσοστιαίας μονάδας και συγκεκριμένα με 42,6% έναντι 41,1% του προέδρου Ερντογάν.

Σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της Metropoll, το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) παίρνει το 11,2%, ενώ το δεξιό Καλό Κόμαμα (IYI) της Μεράλ Ακσενέρ, συμμάχου του Κιλιτσντάρογλου 8,4%.

Το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) των Γκρίζων Λύκων, που στηρίζει την κυβέρνηση Ερντογάν, περιορίζεται στο 4,5%. Το Κόμμα της Πατρίδας του Μουχαρέμ Ιντζέ, υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές φαίνεται να λαμβάνει το 2,3%. Όλα τα υπόλοιπα κόμματα μένουν κάτω του 1%, με εξαίρεση ίσως το αριστερό Εργατικό Κόμμα της Τουρκίας (ΤΙΡ), που με 0,9% δίνει τη μάχη για να ξεπεράσει το όριο αυτό.

Στα ποσοστά αυτά δεν είναι ενσωματωμένο το ποσοστό των αναποφάσιστων και όσων αρνήθηκαν να απαντήσουν στην έρευνα, 6,4% και 5% αντίστοιχα. Με κατανομή ωστόσο και του ποσοστού των αναποφάσιστων, η δύναμη του ΑΚΡ ανέρχεται, σύμφωνα με την έρευνα, στο 40,1%, του CHP στο 24,6%, του HDP στο 12,8%, του Καλού Κόμματος στο 9,6%, του ΜΗΡ στο 5,1% και του Κόμματος Πατρίδας του Ιντζέ στο 2,7%.

Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις της Metropoll, πρώτον οι προεδρικές εκλογές θα επαναληφθούν στον δεύτερο γύρο, στις 28 Μαΐου, μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων και δεύτερον αναδεικνύεται ο καθοριστικός ρόλος του έτερου υποψηφίου Μουχαρέμ Ιντζέ το ποσοστό του οποίου φαίνεται συνεχώς να ανεβαίνει και σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metropoll φτάνει το 5%.

Στην πρόσφατη έρευνα της ORC, που διεξήχθη μεταξύ 7-11 Απριλίου, για τους άλλους υποψήφιους προέκυψαν τα εξής αποτελέσματα:

  • Μουχαρέμ Ιντζέ: 7,2%
  • Σινάν Ογάν: 2,4%

Ανάλογα είναι και τα αποτελέσματα της έρευνας της εταιρείας ALF, που έγινε από 8 έως 12 Απριλίου:

  • Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: 47,4%
  • Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: 43,9%
  • Μουχαρέμ Ιντζέ: 6,5%

Σινάν Ογάν: 2,2%

 

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.