Στα ύψη και η τιμή του κρέατος

Στα ύψη και η τιμή του κρέατος

Οι καταναλωτές αναμένεται να δουν κατακόρυφη άυξη των τιμών του κρέατος.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης και η γγ Βιομηχανίας, συναντήθηκαν με την πρόεδρο και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος.

Ο υπουργός σε ανάρτηση του στο Twitter αναφέρεται στη μεγάλη συμβολή του κλάδου στην οικονομία και στις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξής του- αυτή (η συνάντηση) συμπίπτει χρονικά με το ράλι που καταγράφει η τιμή του κρέατος. Αυξήσεις που έχουν αρχίσει να περνάνε από τη βιομηχανία και την παραγωγή στην κατανάλωση.

Στελέχη της αγοράς κρέατος τονίζουν πως η τιμή που αγοράζει η βιομηχανία μοσχαρίσιο κρέας έχει αυξηθεί κατά 45%, ενώ σταθερές είναι ακόμη οι τιμές στο χοιρινό. Την ίδια στιγμή, όπως σημειώνει ο ίδιος, το κόστος ενέργειας για τη βιομηχανία του έχει αυξηθεί τον Σεπτέμβριο κατά 55% ενώ αναμένει νέο κύμα ανατιμήσεων από τους παραγωγούς, προμηθευτές και εισαγωγείς από τους οποίους προμηθεύεται κρέας (λευκό και κόκκινο).

Σε ότι αφορά τους καταναλωτές παραδέχεται ότι θα πρέπει να αναμένουν γενναίες αυξήσεις τιμών στο κρέας που στην περίπτωση ενός κοτόπουλου μπορεί να φθάσει και το 1 ευρώ το κιλό, δηλαδή αύξηση της τιμής πάνω από 40%, αλλά και στο σουβλάκι το οποίο θα έπρεπε να πωλείται προς 3 ευρώ για να είναι βιώσιμα τα καταστήματα.

Ήδη οι πρώτες ανατιμήσεις της τάξεως του 6-8% στο κοτόπουλο έχουν περάσει στα σούπερ μάρκετ ενώ έπεται ένα δεύτερο κύμα της τάξεως του 6% τους επόμενους μήνες. Αυξήσεις έως και 20% έχουν περάσει και στο εθνικό μας προϊόν το σουβλάκι, η τιμή του οποίου υπολείπεται από την τιμή που πωλούν διάφορα σάντουιτς και τοστ γνωστές αλυσίδες.