Ανάρρωσε το 99,2% όσων το πήραν: Το φθηνό και αποτελεσματικό βότανο που μπλόκαρε τον κορωνοϊό

Ανάρρωσε το 99,2% όσων το πήραν: Το φθηνό και αποτελεσματικό βότανο που μπλόκαρε τον κορωνοϊό

Καταδικασμένοι εγκληματίες φροντίζουν σοδιές με το θαυματουργό βότανο, την πράσινη νεροϊτιά (Andrographis paniculata) ή Fah talai jone.

Καταδικασμένοι εγκληματίες φροντίζουν σοδιές με το θαυματουργό βότανο, την πράσινη νεροϊτιά (Andrographis paniculata) ή Fah talai jone. Το συγκεκριμένο βότανο – φάρμακο παίζει κεντρικό ρόλο και στον αγώνα κατά του κορωνοϊού.

Στην Ταϊλάνδη, οι κάτοικοι χρησιμοποιούν την πράσινη νεροϊτιά για τα κρυολογήματα ενώ τις σοδιές φροντίζουν καταδικασμένοι εγκληματίες σε φυλακές της χώρας. «Οι ιδιότητές του βοηθούν στη μείωση του πυρετού και του βήχα», λέει ένας από τους κρατούμενους της φυλακής Τσαϊνάτ. Εχοντας καταδικαστεί για αδικήματα ναρκωτικών, ο 31χρονος έχει τώρα την αποστολή να μαζέψει ένα φυτό που έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία περισσότερων από 69.000 άλλων κρατούμενων με κορωνοϊό.

«Αισθάνομαι περήφανος που φροντίζω αυτά τα ταϊλανδέζικα βότανα, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των φυλακισμένων που έχουν COVID», λέει στο SkyNews. Αφού ολοκληρωθεί η συγκομιδή των ώριμων βλαστών, το φυτό στεγνώνει και αλέθεται από μια άλλη ομάδα. Η σκουροπράσινη σκόνη στη συνέχεια συσκευάζεται σε κάψουλες πριν αποσταλεί σε άλλες κοντινές φυλακές.

Τον Ιούλιο, το υπουργικό συμβούλιο της Ταϊλάνδης ενέκρινε το βότανο για χρήση σε άτομα με ασυμπτωματικές ή ήπιες λοιμώξεις από κορωνοϊό μετά από μια επιτυχημένη δοκιμή στις φυλακές. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι από τους 11.800 κρατούμενους που το πήραν, το 99,02% ανάρρωσε.

Κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης της επιδημίας τον περασμένο Αύγουστο, περισσότεροι από 700 κρατούμενοι έλαβαν 15 χάπια την ημέρα για πέντε ημέρες. Το προσωπικό των φυλάκων λέει ότι άπαντες ανάρρωσαν.

Η νεροϊτιά έχει μια ουσία που ονομάζεται ανδρογραφολίδη, η οποία  βοηθά στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Μετά τη λήψη των δισκίων, οι κρατούμενοι είχαν καλύτερα αποτελέσματα στις ακτινογραφίες θώρακος, λιγότερα συμπτώματα, η ασθένεια ήταν λιγότερο σοβαρή και επέστρεψαν γρήγορα στο φυσιολογικό, σύμφωνα με τους ίδιους. Οι επικριτές, από την άλλη, λένε ότι χρειάζονται περισσότερες δοκιμές για να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα του φυτού ενάντια στην COVID-19.