Το παράδοξο της Αθήνας: Που οφείλεται το κυκλοφοριακό χάος των τελευταίων ημερών

Το παράδοξο της Αθήνας: Που οφείλεται το κυκλοφοριακό χάος των τελευταίων ημερών

Ο χρόνος συμφόρησης στους δρόμους έχει αυξηθεί σισθητά τις τελευταίες ημέρες.

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις πρωινές και απογευματινές ώρες και εστιάζεται σε συγκεκριμένες αρτηρίες, με την κατάσταση να είναι χειρότερη στη λεωφόρο Κηφισίας, όπου η κίνηση είναι αυξημένη κατά 45% σε σχέση με πέρυσι.

Το παράδοξο είναι ότι, στο σύνολο των κεντρικών αξόνων της πρωτεύουσας δεν είναι μεγάλη –αλλά είναι αρκετή για να προκαλέσει αισθητή αύξηση του χρόνου συμφόρησης, καθώς η κατάσταση ήταν ήδη οριακή.

Ένα κομμάτι της επιβάρυνσης της κυκλοφορίας συνδέεται και με την έναρξη λειτουργίας των σχολείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Αττικής, την πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς φέτος (13 Σεπτεμβρίου), σε σχέση με την αντίστοιχη πέρυσι (11 Σεπτεμβρίου), πάντα το διάστημα 7-10 πμ. καταγράφονται σημαντικές αυξήσεις σε αρκετούς οδικούς άξονες.

Όπως όμως παρατηρούν οι συγκοινωνιολόγοι του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας, η αύξηση της κυκλοφορίας τον φετινό Σεπτέμβριο (σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2020) δεν είναι τόσο μεγάλη, φθάνοντας κατά μέσον όρο το 1,5% κατά τις πρωινές ώρες αιχμής. Μπορεί αυτή η αύξηση να μην φαίνεται σημαντική, σημειώνει το ΚΔΚ, δημιουργεί όμως συχνότερα μεγαλύτερες κυκλοφοριακές συμφορήσεις (καθυστερήσεις, ουρές κ.ο.κ.) με δεδομένο ότι το οδικό δίκτυο είναι ήδη κορεσμένο και λειτουργεί στα όριά του.