Μετάλλαξη Αρκτούρος: Αυτό είναι το νέο σύμπτωμα που τρομάζει τους επιστήμονες

«Προήλθε από το εργαστήριο»: Η πλειοψηφία των Ελλήνων θεωρεί ότι ο κορωνοϊός είναι ανθρώπινο δημιούργημα
Τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς καταργήθηκαν αλλά δεν έχουμε ξεμπερδέψει με την πανδημία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει στρέψει το βλέμμα του σε μια νέα παραλλαγή του κορωνοϊού που πιστεύεται ότι οδηγεί σε μια νέα αύξηση των κρουσμάτων στην Ινδία, ενώ τα αναφερόμενα κρούσματα έχουν μειωθεί σε μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου.

Η παραλλαγή XBB.1.16, που ονομάστηκε «Αρκτούρος», είναι παρόμοια με την παραλλαγή «Kraken» XBB.1.5—την πιο μεταδοτική παραλλαγή μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την Maria Van Kerkhove, τεχνική επικεφαλής COVID-19 για τον ΠΟΥ.

Ωστόσο, πρόσθετες μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα του ιού, η οποία προσκολλάται και μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα, έχει τη δυνατότητα να κάνει τη συγκεκριμένη παραλλαγή πιο μολυσματική και δυνητικά να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια.

Βέβαια, οι μεταλλάξεις που θεωρητικά φαίνονται ανησυχητικές σε προκλινικό επίπεδο δεν είναι πάντα ανησυχητικές στην πραγματική ζωή λόγω της εξαιρετικά περίπλοκης φύσης της ανοσίας του πληθυσμού. Για αυτόν τον λόγο, και λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων στην Ανατολή, η επιδημιολογία της XBB.1.16 έχει μπει υπό επιτήρηση.

Το σύμπτωμα στα μάτια

Σύμφωνα με την τεχνική επικεφαλής COVID-19 του ΠΟΥ, Maria Van Kerkhove, η παραλλαγή αυτή έχει πολλές ομοιότητες με την «Kraken» – την πιο μεταδοτική μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τον παιδίατρο και πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Ανοσοποίησης της Ινδικής Ακαδημίας Παιδιατρικής Δρ Vipin Vashishtha, τα συμπτώματα της παραλλαγής περιλαμβάνουν:

  • υψηλό πυρετό
  • βήχα
  • επιπεφυκίτιδα

«Μάλλον πολύ νωρίς για να πούμε» εάν το σύνολο των συμπτωμάτων του ιού έχει πραγματικά αλλάξει. Η επιπεφυκίτιδα έχει αναφερθεί στο παρελθόν ως σύμπτωμα Covid», δήλωσε ο επιδημιολόγος μολυσματικών ασθενειών στο RTI International, Richard Reithinger.

Ερευνητές Ινστιτούτο Οφθαλμών Truhlsen της Nebraska Medicine είχαν επίσης εντοπίσει τον ιό στο δακρυϊκό φιλμ του ματιού.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, τα συμπτώματα της επιπεφυκίτιδας περιλαμβάνουν:

  • Δάκρυα ή υγρά μάτια
  • ερυθρότητα
  • πρήξιμο
  • πόνο ή ερεθισμό
  • κνησμό
  • εκκρίσεις

Από την πλευρά του, ο βοηθός κοσμήτορας έρευνας και αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Νέας Υόρκης, Raj Rajnarayanan, σημείωσε ότι η παραλλαγή XBB.1.16 και οι «απόγονοί» της έχουν «την τάση να ξεπεράσουν» άλλες παραλλαγές του κορονοϊού, αναφέροντας ότι οι νέες μεταλλάξεις εξελίσσονται γρήγορα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

© 2024 instanews.gr | All Rights Reserved
Created by Netway
Exit mobile version