Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών στη Βουλή, στο οποίο συμπεριλαμβανόταν μεταξύ άλλων και η διάταξη που βάζει «μπλόκο» στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη για να κατέβει στις ερχόμενες εκλογές.
Η τροπολογία, που ενισχύει το θεσμικό πλαίσιο για την απαγόρευση καθόδου σε εκλογικές διαδικασίες τόσο του συγκεκριμένου ακροδεξιού κόμματος, όσο και σε άλλες οργανώσεις, των οποίων η φυσική ηγεσία βρίσκεται προφυλακισμένη για εγκληματικές ενέργειες, «πέρασε» με την ευρύτερη πλειοψηφία μέσα από τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.
Μένει η απόφαση του Αρείου Πάγου για την κάθοδο των κομμάτων στις εκλογές. Το εκλογικό «μπλόκο» στον Ηλία Κασιδιάρη, πέραν των ουσιωδών ζητημάτων δημοκρατίας που εξυπηρετεί γιατί οι Ναζί δεν έχουν θέση στην ελληνική Βουλή, αλλάζει και τις ισορροπίες όσον αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα.
Οπως προκύπτει από την ανάλυση του επικεφαλής της MRB, Δημήτρη Μαύρου, η αντισυστημική ψήφος δεν πηγαίνει προς τη ΝΔ και μπορεί να ωφελείται σε κάποιο βαθμό ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και μικρότερα κόμματα. Η διαπίστωση αυτή που προκύπτει και από την ανάλυση του κ. Μαύρου, ίσως εξηγεί και την πολιτική στάση των κομμάτων στη Βουλή στην τροπολογία για τον Κασιδιάρη.
Στις εκλογές, όσο περισσότερα κόμματα μπουν στη Βουλή, τόσο δυσκολότερη γίνεται η επίτευξη αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές. Ή όσο μεγαλύτερα είναι τα ποσοστά των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής τόσο χαμηλότερος είναι ο πήχης της αυτοδυναμίας.
Έτσι, αν μπουν 7 κόμματα στη Βουλή, τα ποσοστά των κομμάτων εκτός Βουλής θα μειωθούν σημαντικά και ο πήχης της αυτοδυναμίας θα φθάσει ή και μπορεί να υπερβεί το 40%. Αντίθετα με 6 κόμματα στη Βουλή και ποσοστά των κομμάτων εκτός Βουλής περί το 8%, η αυτοδυναμία επιτυγχάνεται με περίπου 38%.
Το κόμμα Κασιδιάρη είχε σχεδόν πάντα δυναμική για να μπει στη Βουλή. Οπότε με το «μπλόκο» στους Ελληνες για την Πατρίδα γίνεται πιο εύκολη η επίτευξη αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες.