Παρενέργειες-μυοκαρδίτιδα: Η απάντηση της Moderna σε Σουηδία-Δανία-Φινλανδία μετά το stop στο εμβόλιο

Παρενέργειες-μυοκαρδίτιδα: Η απάντηση της Moderna σε Σουηδία-Δανία-Φινλανδία μετά το stop στο εμβόλιο

Η Φινλανδία θα σταματήσει την χορήγηση του εμβολίου της Moderna στους άνδρες που έχουν γεννηθεί από το 1991 και μετά.

Κάποιες αναφορές για σπάνιες καρδιαγγειακές παρενέργειες, έφεραν τα πάνω-κάτω.

Σουηδοί και Δανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι σταματούν την χορήγηση του εμβολίου της Moderna σε όλους τους νεαρούς ενηλίκους και τα παιδιά.

«Μία Σκανδιναβική έρευνα, που περιλαμβάνει την Φινλανδία, την Σουηδία, τη Νορβηγία και την Δανία, έδειξε ότι οι άνδρες κάτω των 30 ετών που έκαναν το εμβόλιο Spikevax της Moderna, είχαν ελαφρώς μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν μυοκαρδίτιδα, σε σχέση με άλλους» δήλωσε ο διευθυντής του Φινλανδικού ινστιτούτου, Μίκα Σάλμινεν.

Ο Σάλμινεν πρόσθεσε ότι η μυοκαρδίτιδα συνήθως θεραπεύεται από μόνη της μέσα σε λίγες μέρες και ανακοίνωσε ότι προληπτικά, η Φινλανδία θα δίνει μόνο το εμβόλιο της Pfizer στα αγόρια και τους νέους άνδρες.

Εκπρόσωπος της Moderna δήλωσε χθες ότι η εταιρεία είχε ενημερωθεί για τις αποφάσεις της Σουηδίας και της Δανίας.

«Πρόκειται για ήπιες περιπτώσεις και τα άτομα αναρρώνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, με την κατάλληλη θεραπεία και τις εξετάσεις. Ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας είναι σημαντικά μεγαλύτερος για όσους μολύνονται από τον κορονοϊό και ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Moderna.

Οι ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχουν τονίσει ότι τα οφέλη των εμβολίων που βασίζονται στην τεχνολογία mRNA, όπως αυτά της Moderna ― και της Pfizer-BioNTech ― συνεχίζουν να είναι πολύ μεγαλύτερα από τους κινδύνους.