Εμβόλια-παρενέργειες: Οι Σουηδοί βλέπουν κίνδυνο και βάζουν STOP

Συναγερμός για την ιλαρά στις ΗΠΑ - Ρεκόρ κρουσμάτων

Η Σουηδία διαπίστωσε πως ένα συγκεκριμένο εμβόλιο έχει παρενέργειες και αποφασίστηκε να σταματήσει η χορήγησή του σε συγκεκριμένες ηλικίες.

Η Σουηδία διαπίστωσε πως ένα συγκεκριμένο εμβόλιο έχει παρενέργειες και αποφασίστηκε να σταματήσει η χορήγησή του σε συγκεκριμένες ηλικίες.

Η Σουηδία και η Δανία ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι σταματούν τη χορήγηση του εμβολίου της Moderna κατά του κορονοϊού σε νέους, ύστερα από αναφορές για πιθανές σπάνιες αλλά σοβαρές παρενέργειες, όπως μυοκαρδίτιδα.

Σύμφωνα με την σουηδική υπηρεσία υγείας, τα στοιχεία υποδεικνύουν αύξηση των περιστατικών μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας μεταξύ των εφήβων και των νέων ενηλίκων που είχαν εμβολιαστεί με το συγκεκριμένο σκεύασμα. Στο πλαίσιο αυτό, παύει η χρήση του στα άτομα που έχουν γεννηθεί από το 1991 και ύστερα.

«Η σύνδεση είναι ιδιαίτερα σαφής όταν πρόκειται για το εμβόλιο της Moderna, ειδικά μετά τη δεύτερη δόση», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η σουηδική αρχή, προσθέτοντας ότι «ο κίνδυνος να επηρεαστεί κανείς είναι πολύ μικρός».

Αντ’αυτού για τις συγκεκριμένες ηλικίες συνιστάται το εμβόλιο των Pfizer/Biontech. Οσοι έχουν γεννηθεί από το 1991 ή αργότερα και έχουν λάβει ήδη την πρώτη δόση του εμβολίου της Moderna, περίπου 81.000 άτομα, δεν θα πάρουν τη δεύτερη δόση της Moderna.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η σουηδική υπηρεσία υγείας δήλωσε ότι άτομα ηλικίας 12-15 ετών θα λάβουν μόνο το εμβόλιο των Pfizer/Biontech. Αντίστοιχα, η Δανία είπε ότι αποφάσισε να διακόψει τη χορήγηση του εμβολίου της Moderna σε άτομα κάτω των 18 ετών για λόγους «προφύλαξης».