Μετά τις δημοσκοπήσεις «φωτιά»: Το ξέκοψε ο Βαρουφάκης…

Βαρουφάκης: Η ιδέα για «εισβολή» στο Νομισματοκοπείο ήταν του Φλαμπουράρη

Τι είπε για το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας;

Οι εκλογές πλησιάζουν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η διαφορά Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ έχει μειωθεί αισθητά μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα με 57 νεκρούς στα Τέμπη.

Αν πάρουμε ως δεδομένο πως την 21η Μαΐου θα είναι σε ισχύ και η απλή αναλογική, ο μόνος τρόπος για να υπάρξει κυβέρνηση είναι αν γίνουν συνεργασίες. Γρίφος θεωρείται η στάση του ΠΑΣΟΚ και το αν θα δεχτεί να συγκυβερνήσει με τη ΝΔ αφού ο Νίκος Ανδρουλάκης δηλώνει πως θα συμμετέχει σε κυβέρνηση όπου δεν είναι πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Αλέξης Τσίπρας.

Μία άλλη επιλογή είναι η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ με το ΜέΡΑ25. Παρά τα όσα ακούγονται για… μόνιασμα των… πρώην συντρόφων, ο Γιάνης Βαρουφάκης έστειλε το μήνυμα ότι το κόμμα του πρέπει να δυναμώσει στη Βουλή και απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας: «Αυτή η φωνή στη Βουλή, ταυτόχρονα με τις δράσεις μας στους μαζικούς χώρους, στην κοινωνία, στα κινήματα, έχει ως στόχο να ενισχύσει όσους παλεύουν για τις ζωές τους για τις γειτονιές, τις κοινότητές τους. Αυτή η φωνή, θα παίξει σημαντικό ρόλο από την αντιπολίτευση, στην επιστροφή της ελπίδας σε αυτή τη χώρα, γιατί δεν θα συμμετάσχουμε σε καμία συγκυβέρνηση, αυτό είναι δεδομένο».

Αιτιολογώντας αυτή του την στάση, ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 τόνισε: «Καμία απολύτως συγκυβέρνηση. Εμείς 1,5 χρόνο τώρα κάνουμε το σωστό. Ζητάμε σε όποιον αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτικός, είτε είναι από το ΚΚΕ, από τον ΣΥΡΙΖΑ, από το ΠΑΣΟΚ ακόμα – αυτό το πράγμα για το οποίο θα ντρεπόταν ο Ανδρέας Παπανδρέου όπως είναι σήμερα – τους λέμε ‘ελάτε να παραμερίσουμε τις διαφωνίες μας που είναι τόσο έντονες, τις κορώνες. Να κάτσουμε να δούμε τα πέντε-δέκα πράγματα που πρέπει να γίνουν σε αυτό τον τόπο και τι θα νομοθετούσαμε θεωρητικά’. Έτσι μπορεί να σφυρηλατηθεί ένα κοινό πρόγραμμα σε προοδευτική κατεύθυνση. Όταν λένε όχι και λένε ‘ελάτε μετά την Κυριακή των εκλογών’ τι μας λένε; Είναι ξεκάθαρο: Μας λένε ‘ελάτε να σας παραδώσουμε κανένα υπουργείο για μας δώσετε τους ψήφους για να γίνουμε πρωθυπουργοί και υπουργοί’. Να μας κοπεί το χέρι από τον ώμο, παρά να το κάνουμε αυτό. Εμείς θέλουμε να είμαστε στη Βουλή, αλλά να μην είμαστε υπουργοί για να εφαρμόζουμε μνημόνια. Οπότε ναι. Καμία απολύτως συγκυβέρνηση και για να είμαι και πιο ξεκάθαρος – και καμία ανοχή», είπε ο κ Βαρουφάκης.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.