2900 νεκροί εμβολιασμένοι: Το νούμερο που καταρρίπτει το μεγάλο ψέμα για τα εμβόλια

Η επιτυχημένη επέμβαση που έδωσε νέες ελπίδες για τον κορωνοϊό

Ένας ακόμα μύθος καταρρίπτεται από τους αριθμούς.

Ένα αποκαλυπτικό και συνάμα δυσοίωνο ρεπορτάζ των New York Times έρχεται να καταρρίψει ακόμα ένα μύθο που διαδίδεται μέσα από το αντιεμβολιαστικό κίνημα και αφορά το ποσοστό των θανάτων των εμβολιασμένων μέσα από τον κορωνοϊό.

Τα νούμερα που εμφανίζονται στο ρεπορτάζ των NYT προέρχονται από στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στα οποία τονίζεται ότι από τους 100.000 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους λόγω του κορωνοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες από τα μέσα Ιουνίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, μόνον 2.900 ήταν εμβολιασμένοι.

Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε μόλις 2,9% στο νέο και πολύ ανησυχητικό κύμα θανάτων του καλοκαιριού. Οι θάνατοι μάλιστα έχουν μετακινηθεί από τις βορειοανατολικές πολιτείες σε αυτές του νότου των ΗΠΑ και ο λόγος είναι ξεκάθαρος.

Ο αμερικάνικος νότος έχει το μικρότερο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα και αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στους θανάτους ανά αριθμό πληθυσμού σε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ.

Στα πρώτα κύματα του ιού οι Βόρειες πολιτείες, λόγω και της πολυκατοικημένης τους δομείς στις μεγαλουπόλεις, είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό νεκρών όμως μετά τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού του πληθυσμού τους δείχνουν να αντιμετωπίζουν καλύτερα την επιδημία του ιού.

Πολιτείες όπως η Μασαχουσέτη, η Νέα Υόρκη το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων κυμαίνεται από το 65% έως το 69% ενώ σε αντίστοιχες του Νότου, όπως ο Μισισιπής, το ποσοστό κάλυψης είναι μόλις 45% σύμφωνα με τα νούμερα του Ιουνίου. Τα αποτελέσματα των ποσοστών αυτών στους νεκρούς ανά 100.000 πολιτών είναι ξεκάθαρα. Οι βόρειες πολιτείες έχουν περίπου 18 νεκρούς ανά 100.000 πληθυσμού ενώ στον Νότο οι νεκροί κυμαίνονται από 70-80 ανά 100.000.

Να σημειωθεί επίσης ότι σύμφωνα με έρευνα του CDC που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο με δεδομένη την κυριαρχία της μετάλλαξης Δέλτα στα νέα κρούσματα του covid-19, oι ανεμβολίαστοι διατρέχουν σχεδόν 11 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους στην περίπτωση που νοσήσουν σε σύγκριση με τους πλήρως εμβολιασμένους.